До 200% поскъпва Гражданската отговорност за шофьорите нарушители
До 200% поскъпва Гражданската отговорност за шофьорите нарушители / DarikNews.bg, архив

Кортежът на Десислава Атанасова, при нейно посещение в Габрово в качеството й на министър, направи няколко пътни нарушения в центъра на Габрово. Снимките бяха публикувани веднага в пресата с описание на действията на шофьорите от министерския екип. Това предизвика интерес само сред читателите, институциите не откликнаха.

Става въпрос за коли със специален режим, подсказаха запознати. Ситуацията, обаче, по никакъв начин не изискваше да се извършат нарушенията, при това пред очите на хората, чакащи автобус на спирката пред сградата на Областната управа в Габрово. И как да не се сетиш за поговорката, че "рибата се вмирисва откъм главата"?

Вероятно застраховката на такъв тип автомобили няма да поскъпне, заради нарушенията, извършени от техните водачи.

Тройно по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя. При повечето застрахователни компании цената на задължителната полица ще зависи от това дали водачът е предизвикал произшествие, или не. Това показа проверка на Нова телевизия.

При различните компании поскъпването за шофьорите нарушители ще бъде между 25 и 200%. Цената на полицата ще зависи от броя на пътните инциденти през последната година, както и къде са предизвикани - у нас или в чужбина. Най-често обаче при регистрирани нарушения „Гражданска отговорност" ще ни струва с между 50 и 100% по-скъпо.

Повече ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям.

Нарушителите на пътя са проблем и за застрахователите. Заради повечето щети, които причиняват, те струват повече на компаниите в бранша. По-солено полицата ще излезе за шофьорите, които често причиняват инциденти на пътя и са рискови с поведението си в трафика.

При младите зад волана застраховката също ще струва повече - с между 50 и 100%. Така например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата ще достигне 600 лева. Надценка ще има и за шофьори, които карат предимно в чужбина, а заради проблема с румънските шофьори, които регистрират колите си у нас, русенци също плащат по-скъпа застраховка.

По-солено ще плащат за "Гражданска отговорност" и собствениците на коли под наем, таксита и учебни автомобили. Засега при повечето застрахователи цените на задължителната полица остават непроменени от миналата година. Ако се стигне до поскъпване от нова година, то ще е до 5%, прогнозират от бранша.

Така за среден клас автомобили - до 1800 кубика, цената ще се движи около 180 лева. Сериозен скок не се очаква и при каското, въпреки огромните щети от природни бедствия, които застрахователите покриха през тази година.

Източник: NovaNews.bg