„Ранобудните се разграничиха от окупацията, проф. Илчев я обяви за шантаж
„Ранобудните се разграничиха от окупацията, проф. Илчев я обяви за шантаж / снимка: БГНЕС
„Ранобудните" се разграничиха от окупацията, проф. Илчев я обяви за шантаж
69771
„Ранобудните" се разграничиха от окупацията, проф. Илчев я обяви за шантаж
  • „Ранобудните" се разграничиха от окупацията, проф. Илчев я обяви за шантаж

Студенти отново окупираха ректората на Софийския университет дни преди началото на януарската сесия и занятията на задочниците. Пред Дарик ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев заяви, че в сградата има и хора, които не са студенти в университета, а и като цяло броят на окупаторите е минимален. Те са били десетина души сутринта при първия разговор на Илчев с тях.

Втората окупация предизвика остра реакция сред повечето студенти, които бяха дошли за изпити или лекции. Някои от тях бяха пътували късно снощи или рано тази сутрин, за да са навреме за учебните занятия.

Окупацията на ректората бе организирана късно снощи във Facebook, като по-късно през деня стана ясно, че тя не е на „Ранобудните студенти”, тъй като самите те се разграничиха от това действие и го определиха като „изчерпан начин за протест”. Не така мислеха самите нови окупатори.

„Мисля, че това е нещо нормално да се случи, и тя ще протече така както трябва да бъде една окупация и един студентски протест”, заяви една от участничките. Тя беше категорична, че окупацията няма да бъде свалена до оставката на правителството.

Освен за оставката на правителството, окупаторите настояват и ректорът на университета проф. Иван Илчев да напусне поста си. „Не е протест на студентите от Софийския университет дотолкова, доколкото в него участва една нищожна част от студентите в СУ. Днес сутринта в университета имаше десетина души, от които не всички са студенти във ВУЗ-а”, заяви ректорът пред Дарик.

Проф. Иван Илчев определи протеста като шантаж: „Шантаж е, защото една много малка група студенти опитват насилствено да наложат своето мнение над огромния брой техни колеги, които след 2-3 дни трябва да влязат в сесия, задочниците да влязат в очни занятия”.

По-късно пред Дарик окупаторите заявиха, че в сградата има поне 40-50 души, което според тях е „много”. „Защото времето няма все да чака нас. Винаги ще бъде неподходящия момент”, заяви момиче, участващо в окупацията.

Въпреки че голяма част от студентите в университета подкрепят искането за оставка, те бяха неприятно изненадани от поредната окупация.

„Ранобудните студенти” се разграничиха от започналата тази нощ нова окупация на сградата на Ректората на СУ. В декларация те заявяват, че не са инициатори на окупацията и продължават да смятат, че в сегашния момент тази форма на протест е изчерпана и продължават борбата си под други форми.

„Ранобудните” изтъкват, че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо сегашната окупация и нейните искания.