Конкурс за концепция подготвят от фондация Пловдив - евростолица на културата
Конкурс за концепция подготвят от фондация Пловдив - евростолица на културата / dariknews.bg
Конкурс за концепция подготвят от фондация "Пловдив - евростолица на културата"
46063
Конкурс за концепция подготвят от фондация "Пловдив - евростолица на културата"
  • Конкурс за концепция подготвят от фондация "Пловдив - евростолица на културата"

Недостатъците на Пловдив да се превърнат в предимства при кандидатстването ни за европейска столица на културата през 2019 г. Това беше една от идеите, които част от градския арт елит дискутира в заседателната зала на Общински съвет. Една от слабостите на Пловдив е недостатъчно добрата му културна инфраструктура, т.е. отсъствието на културни простанства и зали, коментира пред Дарик председателят на управителния съвет на общинската фондация „Пловдив - европейска столица на културата" Анастас Бадев. Дейностите по проекта, с който предстои да кандидатстваме, трябва да усъвършенстват и обогатяват културната среда, допълни той. По думите му организацията ще работи в три основни направления - изготвянето на добър проект, организирането на различни културни събития, посветени на идеята и на нейната разгласа, както и развиването на добри комуникации - работа с медиите и рекламна кампания.

В генерирането на идеи е добре да се включат всички - неправителствени организации, културни оператори, хора от арт индустрията, индивидуални творци, младите хора на Пловдив, представители на различните етноси. /Чуйте интервюто в прикачения звуков файл/

В момента тече конкурс за назначаването на изпълнителен директор и двама сътрудници, които ще бъдат основното координационно звено през следващите 2 години. Документите за кандидатстване са CV, мотивационно писмо, копие на диплома за завършено висше образование, копие на сертификат за познаване на чужд език и копие на документи, удостоверяващи професионален опит. Подават се на адрес Пловдив, пл. „Стефан Стамболов" 1, деловодство на Община Пловдив, не по-късно от 10 ноември 2011 г. До 20 дни ще бъде обявен и конкурс за концепция по темата. Организацията ще се помещава в Синята къща - на адрес „Арх. Пеев" 6. Офисът ще заработи до месец, обявиха от управителния съвет. Бюджетът на фондацията ще бъде напълно прозрачен, обещаха оттам.

Близо 40 архитекти, галеристи, университетски преподаватели, художници, писатели и актьори се събраха снощи, за да обменят идеи за превръщането на Пловдив в европейска столица на културата.