Пловдив дава на съд държавата заради Панагюрското съкровище
Пловдив дава на съд държавата заради Панагюрското съкровище / снимки: Sofia Photo Agency

Община Пловдив ще заведе дело срещу държавата заради собствеността на Панагюрското съкровище, обяви кметът Славчо Атанасов. Той обясни, че делото ще се води от Регионалния археологически музей и ще бъде конкретно срещу Министерството на културата.

Имаме документи, с които можем и ще докажем, че съкровището е собственост на Пловдив и че общината е платила по 300 000 лева на тримата братя, открили златото, каза още кметът.

Думите му бяха потвърдени и от директора на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов, според който още през 1949 г. златните съдове са регистрирани под № 1541 в инвентарната книга.

Искаме оригинала на съкровището да бъде върнат в Пловдив, от където е взет през 1974 г., с мотив, че тогава музеят не е имал необходимите условия за съхранение, обясни Атанасов. Сега имаме единствения музей в България, който отговаря на всички европейски изисквания, най-модерното охранително оборудване и климатична инсталация, която целогодишно ще поддържа 18 градуса, добави той.

Държавата постоянно говори за развиване на регионален туризъм, а всичко се съхранява в София, не скри възмущението си кметът.

Пловдив дава на съд държавата заради Панагюрското съкровище
netinfo

Пловдивският кмет Славчо Атанасов и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов не познават специализираното законодателство на България. Това заяви в интервю за Дарик зам.-министърът на културата Тодор Чобанов (на снимката) по повод изявление на пловдивския кмет, че ще заведе дело за собствеността на Панагюрското съкровище.

Още в Закона за старините от 1911 г. има член 14, според който всички старини, които биха се открили на територията на България, принадлежат на държавата, категоричен бе Чобанов. В Закона за културното наследство се казва, че археологическите културни ценности са публично-държавна собственост и се стопанисват от Министерството на културата, допълни зам.-министърът.

Съмнявам се съдът да допусне завеждане на дело, което е в противоречие и нарушава няколко закона, добави Тодор Чобанов. Големите проблеми пред Пловдив са съдбата на Небет тепе и окаяният вид на Стария град, а не собствеността на Панагюрското съкровище. Този спор е странен и срамен и тези, които се опитват да ни въвлекат в него, не милеят за културното наследство на града, каза още зам.-министърът на културата.

Д-р Чобанов изтъкна, че през тази година Министерството на културата е стартирало проектите за реставрация на Римския стадион и Малката базилика и предстои консервация и поддържаща инфраструктура на Античния театър. Трябва да видим дейностите, които е извършила или организирала Община Пловдив по отношение на културното наследство на града, каза още Чобанов.