След 135 дни ще бъде готов Музеят на религиите
След 135 дни ще бъде готов Музеят на религиите / DarikNews.bg, архив

Започна ремонтът за възстановяването на Ески джамия в Стара Загора и превръщането й в единствения в страната Музей на религиите.

Консорциум от пет фирми, водещата сред, които е "Тера строй" ще изпълнява ремонтните дейности в продължение на 135 дни, съобщи за Дарик управителят на фирмата Иван Славов. По думите му ще бъде ремонтирана покривната конструкция, ще се възстановят всички стенописи, купола. Ще бъде възстановена и каменната обвивка отвън.

Проектът е на Министерството на културата по програма Регионално развитие.

Ески джамия в Стара Загора е със статут на художествен и архитектурно - строителен паметник на културата с категория "национално" значение . "Ески джамия" е единственият запазен изцяло паметник от Османската епоха на територията на днешния град Стара Загора. Според строителния надпис е изградена през 1408 година. Частични преустройства са извършвани през 60-те години и в края на ХІХ век, както и през ХХ век.
В периода 2000-2006 година бяха направени и археологически проучвания на паметника, в следствие на които бе установено наличието на по-ранна църква и прилежащ некропол под джамията. Налице са останки от средновековна еднокорабна едноапсидна църква, която попада изцяло в молитвения салон на джамията.

След ремонта джамията ще се превърне в музей на религиите. Целта е да се насърчи развитието на културния туризъм в региона.