Правосъдие близо до хората в Хасково и Димитровград
Правосъдие близо до хората в Хасково и Димитровград / Darik News, архив
"Правосъдие близо до хората" в Хасково и Димитровград
58536
"Правосъдие близо до хората" в Хасково и Димитровград
  • "Правосъдие близо до хората" в Хасково и Димитровград

Втора фаза на проекта "Правосъдие близо до хората" бе представена в 12 ч. днес в Районен съд-Димитровград днес от  председателя на УС на неправителствената организация Национална мрежа за гражданско наблюдение на съдебната система Георги Милков и председателя на съда Иван Маринов. В зала 1 за целта се събраха съдии, прокурори и администратори. 24 месеца е продължителността на разработката, която се реализира с подкрепата на Висшия съдебен съвет и целта е да подобри отчетността, прозрачността и етиката в съдебната система в България чрез механизъм за успешно гражданско наблюдение. В 14 ч. е представянето в Хасково.

Проектът е продължение на осъществения през 2010-2011г. „Правосъдие близо до хората”, реализиран в Северна България. В резултат Центърът на НПО в Разград издаде Доклад за напредъка на съда в Северна България.

Във втората фаза сега обект на гражданско наблюдение са 24 съдилища в 24 града в Южна България, разделени в 4 групи по 6 града (4 районни и 2 окръжни), със срок за наблюдение по три месеца всеки. Област Хасково, Стара Загора и Кърджали са в трета група, която включва: Окръжен съд – Стара Загора, Окръжен съд – Хасково; Районен съд – Кърджали, Районен съд – Чирпан; Районен съд – Свиленград и Районен съд – Димитровград. В тях ще бъдат наблюдавани ключови области от съдебната дейност от значение за съдебната реформа на местно ниво: етично поведение и конфликт на интереси, отчетност, публичност и прозрачност – интернет-страници; визуализация; електронни услуги-електронно правосъдие; съдебни такси (договори, начин на плащане, комисиионни, посредници); случайно разпределение на постъпилите съдебни дела и публикуване на съдебните актове на електронните страници на съдилищата и младежко правосъдие/Правосъдие за деца – Закон за закрила на детето, Семен кодекс, Закон за защита от домашно насилие, Закон за борба против протиообществените прояви на малолетни и непълнолетни, УБДХ.

Наблюдението ще осъществява специално обучен за целите на проучването екип, който събира данните от мониторинга с помощта на стандартни карти за оценка, съставени за нуждите на проекта и спецификите на съдебните процеси. Използва се смесена методика, която включва лично наблюдение с присъствие в съдебната зала, събиране на факти с помощта на разговори с граждани или извличане на информация от публикации в медиите, обясни Георги Милков.

В рамките на проекта ще бъдат анализирани интернет- страниците на 24 съдилища и ще бъде изготвен документ с обективно представяне на фактите и сравнения. През месец декември ще е готов докладът с резултатите от наблюдението на съдилищата в третата група.

Малко по-късно днес проектът бе представен и в Окръжния съд в Хасково в присъствието на Миглена Тянкова, председател на Окръжен съд - Хасково, Мария Ангелова - председател на Районен съд - Хасково, социални служби, НПО и медии.

Чуйте подробности в звуковия файл: