Победата на Обама - анализи и коментари
Победата на Обама - анализи и коментари / снимки: Reuters

Водеща тема за американските издания са първите прогнозни резултати от президентските и парламентарните избори в САЩ, според които Барак Обама печели втори президентски мандат, демократите запазват мнозинство в Сената на Конгреса, а републиканците в Камарата на представителите.

Германският канцлер Ангела Меркел припомни доброто сътрудничество между Берлин и Вашингтон за преодоляване на икономическата криза.

Френският президент Франсоа Оланд определи преизбирането на Обама за президент като ясно изразен избор за една по-отворена и солидарна Америка.

Британският премиер Дейвид Камерън коментира преизбирането на Обама по време на визита в сирийски бежански лагер в Йордания. Оттам той припомни, че един от приоритетите на президента на САЩ ще бъде сирийската криза и посочи, че ще разговаря с него за това как да се положат повече усилията за намирането на изход.

Италианският външен министър Джулио Терци подчерта, че Америка е по-силна след преизбирането на Обама.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху припомни, че стратегическото партньорство между Тел Авив и Вашингтон е по-силно откогато и да било. Според израелски медии обаче може да се очаква напрежение в отношенията между двете страни заради това, че САЩ и Израел имат различия по начина на действие по иранския ядрен въпрос. Израелски анализатори посочват, че Нетаняху е допускал в продължение на три години грешката да подкрепя партията на противника на Обама - Мит Ромни.

Японският премиер Йошихико Нода изрази увереност, че страната му и САЩ ще продължат да си сътрудничат през новия президентски мандат на Обама. Тази позиция беше изразена в момент, когато Токио търси подкрепата на САЩ срещу териториалните претенции на Китай.

Канадският премиер Стивън Харпър изрази задоволство, че ще работи с администрацията на Обама още четири години и че двете страни ще развият търговските си и инвестиционните си връзки.

Тъй като резултатите от американските избори дойдоха след крайния срок за отпечатване на днешния брой, белгийските вестници откриха оригинални начини за справяне с проблема, предаде Асошиейтед прес.

Вестник "Латсте нивс" излезе с две заглавни страници, с обръщение към читателите: "Моля изберете Вашата заглавна страница". Заглавието на едната беше "Обама е", а на другата - сгъната вътре - пишеше "Ромни е". И на двете имаше профил на победителя и анализ. До отварянето на павильоните за вестници читателите вече знаеха резултата и можеха да отстранят грешната страница.

Вестник "Морген" раздели страницата си на две, като в едната част пишеше "Мит Ромни президент", а в другата "Обама президент". В тази за републиканския кандидат имаше съобщение "Моля, обърнете бързо страницата, ако победителят е Обама".

На заглавната си страница вестник "Соар" излезе с крещящо заглавие "Обама", последвано отляво от "Загуби - вж. стр. 2" и "Спечели - вж. стр. 3" отдясно.

Американците наградиха Барак Обама с втори президентски мандат, посочва вестник "Уолстрийт джърнъл". Изданието подчертава, че все още не са известни резултатите от няколко важни щата, като например Флорида, където битката е оспорвана, но спечелените досега от Обама щати показват, че той е победител. Изданието акцентира върху победите на Обама в няколко от т. нар. колебаещи се щати, а именно Охайо, Ню Хемпшър, Айова и Пенсилвания. Резултатите от останалите щати предложиха малки изненади. Мит Ромни спечели по-голямата част от Юга и от Средния Запад, докато Обама спечели целия Североизток, в щата Калифорния, който има най-много делегати в избирателната колегия, избираща президента, както и в щата Вашингтон. Сега победителят е изправен пред глобални предизвикателства, посочва още "Уолстрийт джърнъл". Сред тях са иранската ядрена програма, конфликтът в Сирия, нестабилността в Северна Африка и Близкия изток и преразглеждането на политиката на Вашингтон спрямо Китай. Вестникът припомня, че вчера в много щати гласуваха на регионални референдуми по редица въпроси - от темата за временно увеличение на данъците в Калифорния, до въвеждането или предотвратяването на въвеждането на законодателство относно еднополовите бракове в Мейн, Мериленд, Вашингтон и Минесота. Изданието акцентира и върху малката победа на демократите в битката за контрола на Сената, чрез спечелване на три сенаторски места, които досега бяха на републиканците. Тази малка преднина в горната камара, както и очертаващият се републикански контрол върху долната камара вещаят разделен парламент и проблеми за Обама, предупреждава изданието.

Електоратът в САЩ се върна към познатото му двупартийно разделение, посочва вестник "Ню Йорк таймс". Изданието акцентира върху това кои групи от американското общество са помогнали за победата на Обама и кои са гласували за Ромни. Мъжете, политически независимите и католиците, които преди 4 години подкрепиха Обама, сега дадоха повече гласове за Ромни, но дипломираните и самотните майки, които преди това гласуваха за републиканците, сега дадоха гласа си за Обама, след като той упорито ухажваше тези две групи по време на предизборната си кампания. За Обама гласуваха масово и афроамериканците и латиносите. Ромни спечели подкрепата на типичните републикански групи, включващи белите, възрастните, южняците, селяните, женените, редовните посетители на църквите, евангелистите, противниците на абортите и на еднополовите бракове и привържениците на масовото депортиране на незаконните имигранти. Драматичното преизбиране на Обама не беше знак, че разпокъсаната нация най-накрая се е обединила в деня на изборите, но беше израз на силна подкрепа за икономическата политика на Обама, която увеличава работните места, въвежда здравна реформа, проповядва балансирано намаляване на дефицита и увеличаване на данъците, посочва още вестник "Ню Йорк таймс". Преизбирането на президента беше и знак за подкрепа на по-умерената политика на Обама по въпросите на имиграцията, абортите и и еднополовите бракове. Но все пак си остава фактът, че богатите американци подкрепят Ромни, докато бедните бяха склонни да гласуват за Обама. Победата подчерта и ясните разделения сред гласоподавателите въз основа на пола, възрастта, расата и религията, коментира изданието.

Обама спечели, но сега за него започва тежката работа, предупреждава вестник "Вашингтон пост", акцентирайки, че победата на президента е била с малка преднина в някои ключови щати. Преди 4 години Обама стана президент, когато икономиката на САЩ се разпадаше. Преизбирането му сега става в по-спокойни, но все пак смутни времена. Икономиката се възстановява, но по-бавно от предвиденото, бюджетните проблеми си остават нерешени и за четири години на рекордни дефицити всъщност се задълбочиха. След като отпразнува победата, президентът трябва да се съсредоточи върху данъчната стена от предвидени повишения на данъците и орязванията на разходите, за да не изпадне страната обратно в рецесия, посочва вестникът. Но си остава и възможността за Обама да съхрани постигнатото през първия си мандат и да свърши недовършената работа, пише "Вашингтон пост".

В ожесточена надпревара Обама спечели правото да бъде преизбран от членовете на избирателната колегия. Президентът надделя над опонента си в условията на отслабена икономика и на висока безработица, които обремениха първия му мандат и които попариха мечтите на милиони хора, посочва вестник "Ню Йорк пост".



Обама успя да запази достатъчно от подкрепата на коалицията на надеждата и промяната, подкрепила го преди четири години, коментира вестник "Вашингтон таймс" по повод победата на президента.

Невероятна победа над огромното предизвикателство Ромни, пише вестник "Бостън глоуб" по повод преизбирането на Обама.

Вестник "Чикаго трибюн" посочва, че президентската кампания тази година е била най-чистата в съвременната история. Изданието акцентира, че двамата кандидати не са засягали болезнени за противника си теми. Така например Ромни се дистанцира от всякакви коментари относно индонезийското детство на Обама или мюсюлманската семейна предистория на президента, посочва вестникът.

Победата на Обама беше впечатляваща на фона на анемичния икономически растеж и въпреки факта, че цяла година президентът не можеше да получи 50-процентното одобрение на избирателите, посочва електронното издание на списание "Нюзуик".

Победата в Охайо изпрати Обама на върха, посочва вестник "Ю Ес Ей тудей", припомняйки, че щатът е смятан за умален модел на Съединените американски щати.

Смазващо разочарование за репубиканците, пише в. "Индипендънт" по повод поражението на Мит Ромни. На теория Обама беше кандидатът, който трябваше да има проблеми на вчерашните избори, но на практика той постигна своеобразен исторически успех - стана първият американски президент, който беше преизбран от Франклин Делано Рузвелт насам при безработицата от близо 8 процента, посочва изданието.

Според сп. "Икономист" победата на Обама е била убедителна, но задачата му със сигурност е била по-лесна. Той можеше да не полага допълнителни усилия в щатите, в които допитванията показваха, че няма преднина, докато Ромни трябваше да се опита да постигне точно това, пише списанието.



Сладко-горчива победа за Обама - обобщава британският в. "Дейли телеграф". Въпреки че Обама получи подкрепа в избирателната колегия, това не беше онази голяма подкрепа отпреди четири години, а неохотно признание, че последните четири години са били действително трудни за всички, допълва вестникът. В друга статия "Дейли телеграф" подчертава, че изборите са били съпроводени с проблеми в самия процес на гласуване - дълги опашки пред секциите или проблеми с гласуване чрез имейл. В последния случай е имало блокиране на компютри и връщане на имейлите. Вестникът припомня, че гласуването чрез електронна поща и по факса беше въведено за районите, засегнати от бурята Санди.

Сп. "Ню Стейтсман" посочва, че в скоро време победителят ще бъде принуден да се изправи пред опасността от блокаж в парламента, в който демократите имат контрол в горната камара, а републиканците - в долната.

Победата на Обама не беше голяма и със сигурност не беше вдъхновение за хората, както се случи през 2008 година, но все пак си е победа, посочва в. "Гардиън". Да бъдеш преизбран след тежки, изпълнени със смели усилия четири години, е по-трудно, отколкото да бъдеш избран след ерата на икономическата и военна некомпетентност на Джордж Буш младши, посочва изданието, което нарича избора на американците "добра преценка".

Истинското изпитание за Америка започва след изборите, посочва в. "Файненшъл таймс". Ако не се стигне до компромисно решение за намаляване на бюджетния дефицит, от 1 януари 2013 година автоматично ще влезе в сила увеличение на данъците и орязване на бюджетните разходи.

САЩ показаха, че имат доверие в Обама, посочва испанският вестник "Мундо". Обама е преизбран за сложен и изпълнен с трудности мандат, отбелязва вестник "Паис".

Френският "Фигаро" също прави подобен извод и посочва, че основните теми, по които сега Обама ще работи, са бюджетът и федералният дълг, здравеопазването, заетостта, образователната система, Близкият изток и Азия. Във връзка с бюджета на САЩ френският вестник посочва, че Обама ще трябва да протегне ръка към лагера на републиканците, за да задейства отново политическата машина и да се постигне съгласие в Конгреса, необходимо да се избегне ефекта на бюджетната стена /увеличение на данъците и съкращения на разходите/, заради която САЩ биха могли да затънат през януари. Демократите обаче искат планираното намаляване на бюджетните разходи да е обвързано с повишаване на данъците за най-богатите, докато републиканците искат да няма 400 милиарда бюджетни съкращения от 2013 г., така че компромисът се очертава труден. В друга статия изданието отчита, че през първите четири години на власт президентът на промяната е осъзнал докъде се простират възможностите му. Това осъзнаване ще е важно за втория му мандат.

Вестник "Монд" подчертава, че не бива да се забравя, че в някои щати битката се водеше за броени гласове, но спечелването на Охайо се оказа решаващо.

Вестник "Либерасион" посочва, че Обама постигна онова, което много европейски лидери не успяха. Визират се Никола Саркози, Хосе Сапатеро, Гордън Браун, Силвио Берлускони - всички те станаха жертва на кризите в страните им. Обама беше преизбран въпреки кризата и въпреки високата безработица в САЩ.

Според вестник "Кориере дела сера" победата на Обама е победа на новата Америка над старата и че сега президентът ще има възможност да довърши започнатото.

По-мрачна е прогнозата на италианския вестник "Стампа", според когото сега Обама ще върви буквално по ръба на финансовата пропаст, в която може да пропадне САЩ заради планираното съкращаване на разходите и повишаване на данъците от януари догодина.

Италианският вестник "Република" насочва вниманието си върху изборите за членове на Камарата на представителите и на Сената на Конгреса на САЩ. Вестникът посочва, че в Сената влиза първата явна хомосексуална сенаторка, демократката Тами Болдуин от щата Уисконсин.

Руски политици нарекоха победата на Обама предизвестена, пише "Утро". Електронният вестник споменава по-специално шефа на външнополитическата комисия в Съвета на федерацията Михаил Маргелов и цитира Сергей Марков от Обществената палата, който изтъкнал, че победата на кандидата демократ е изгодна за Русия. Изданието цитира и посланика на САЩ в Русия Майкъл Макфол, реагирал чрез съобщение в Туитър: "Честито, мистър Обама". Помества и коментар на известния милиардер Джордж Сорос, дарил 1 милион долара за кампанията на Обама - според финансиста американските избиратели "са отхвърлили екстремистките позиции". (БТА)