1,5 милиона мюсюлмани в България честват Курбан байрам
1,5 милиона мюсюлмани в България честват Курбан байрам / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова, архив

Близо 1,5 милиона мюсюлмани в България честват днес свещения празник Курбан байрам, който започва с молитва в 1100 джамии в страната, съобщи зам. главният мюфтия на България Ведат Ахмед. В световен мащаб празникът ще отбележат повече от 1,7 милиарда мюсюлмани.
Курбан байрамът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден. В първия ден на байрама трябва да се даде садака (подаяние). Празникът е свързан със силата на вярата и готовността за жертвоприношение в името на Аллах и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението.

В поздравление по случай Курбан байрам главният мюфтия Мустафа Хаджи призовава мюсюлманите да помогнат на социално слабите и нуждаещите се като дарят курбан. „Да отправим молитва към Аллах да напъти заблудените, да излекува болните, да даде търпение на угнетените, да помогне на слабите, да се смили над нас и над целия български народ”, допълва той.

И тази година Главното мюфтийство ще дари близо 1000 курбана, съобщи за БТА главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов. Жертвените животни ще бъдат дарени в 21 региона на страната, където има районни мюфтийства, на нуждаещи се и социално слаби хора, без разлика на техния етнически произход и религия, уточни Ахмедов.

За пореден път тази година мюфтийството ще направи дарение в Дома на отец Иван в Нови хан, след предоставените хранителни продукти по време на свещения месец Рамазан. Даренията за празника са на обща стойност близо 300 000 лева и са предоставени изцяло от по-заможни мюсюлмани от страната и чужбина.