Двама американци с Нобелова награда за икономика
Двама американци с Нобелова награда за икономика / снимка: Reuters

Нобеловата награда за икономика за 2012 г. беше присъдена на американците Алвин Рот и Лойд Шапли за изследванията им на пазарите и начина за приспособяване на участниците в тях, предава АФП.

"Тази година наградата отличава централен икономически проблем - как да свържем различни агенти възможно най-добре", съобщи Нобеловият комитет. Работата на двамата американски учени може да се използва за свързването на донори на човешки органи с нуждаещи се от трансплантация пациенти или студенти с университети, или интернет търсачки, които продават място за рекламодатели.

Двамата учени работили независимо един от друг, но "успехът на изследването им се дължи на комбинацията от теоретичните резултати на Шапли с прозренията на Рот за тяхната практическа стойност", допълни комитетът.

60-годишният Рот е професор от Харвардското бизнес училище в Бостън, щата Масачузетс, а 89-годишният Шапли е заслужил професор от Калифорнийския университет.

Двамата лауреати ще получат наградата, състояща се от Нобелова диплома, златен медал и 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара, 921 000 евро) на церемония в Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта на шведския индустриалец и създател на наградата Алфред Нобел, предава БГНЕС.

С присъдената награда за икономика се закрива и Нобеловата седмица за 2012 г. Миналата седмица Нобеловата награда за мир, която е може би най-очакваната от всички Нобелови награди, беше присъдена на Европейския съюз за установяването на повече от половин вековен мир на Стария континент, опустошен от две световни войни.

С Нобеловата награда за литература беше отличен китайският автор Мо Ян. Миналата седмица бяха обявени и носителите на наградите за медицина, физика и химия.