Феликс Баумгартнер ще направи втори опит да скочи от ръба на Космоса
Феликс Баумгартнер ще направи втори опит да скочи от ръба на Космоса / снимка: Reuters

Парашутистът Феликс Баумгартнер ще направи втори опит за преодоляване на четири рекорда от ръба на Космоса. Скокът му в началото на седмицата бе отложен заради силния вятър.

Австриецът трябва да се издигне с балон, да стигне до 36 километра над повърхността на земята и да скочи със скафандър, като планът е той да се приземи след не повече от пет минути.

Надеждата на Баумгартнер е да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си.
От височина 36 км и при температурата -44 градуса Феликс Баумгартнер ще има приблизително 5 минути и половина, за да достигне до земята. 35-ата секунда от свободния му полет ще го превърне в първия човек в историята, преминал звуковата бариера само по скафандър, категорични са специалисти. Ако все пак реализира скока, Феликс ще бъде и първият човек, останал най-дълго в състояние на свободно падане.

Единствената българска телевизия, която ще излъчва скока на Баумгартнер, е Bulgaria On Air. От 14.30 часа в студиото на Bulgaria On Air специални гости ще са полк. доц. д-р Любомир Алексиев, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, гл. ас. Марин Петров и проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН. Те коментират на живо скока на Феликс Баумгартнер.

„Най-големият риск при такъв скок, от височина 36 километра, е опасността от намаленото атмосферно налягане, тоест от лисващото атмосферно налягане. Това може да доведе до хипоксия и термален стрес", коментира броени часове преди втория опит на Феликс Баумгартнер полк. доц. д-р Любомир Алексиев.

„Опитът ще бъде успешен. Техниката е достатъчно надеждна. Скокът ще бъде безспорен принос за науката, за безопасността на космическите полети и е крачка напред в изобретяването на бъдещи пособия за напускане на леталния апарат в случай на авария при големи височини. Няма опасност при навлизането в атмосферата Феликс да се запали.", уверен е Марин Петров, който има опит като борден инженер на хеликоптер, освен това е експерт по безопасност на полети и летателна експлоатация на въздушни превозни средства.

Доц. Валери Голев от Физическия факултет на СУ също е оптимист. Според него „най-голямото предизвикателство е, да издържи костюмът на Феликс Баумгартнер при преминаването на суперзвуковата скорост". Именно това е било и слабото звено при опитите за преминаване на скоростта на звука в миналото.

Според проф. Петър Гецов опитът ще бъде успешен. Уникалното според него, както и най-големият принос за науката, е наблюдението над психофизиологичните реакции на човешкия организъм. Този полет може да стане вододел за бъдещето на гражданската авиация, в частност, системите за сигурност и аварийно напускане на космолетите.

Ако успее, Феликс ще счупи наведнъж четири рекорда - ще стане първият човек, преодолял звуковата бариера при свободно падане, ще направи най-височинния скок в историята, най-високия полет с управляем балон (който е и най-големият досега), и най-дългото свободно падане.

Феликс Баумгартнер ще направи втори опит да скочи от ръба на Космоса
netinfo

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия.

Известен е с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.

През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от „Петронас Тауърс" в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.

Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок (29 м), след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Той е първият човек, направил BASE скок от завършения виадукт Мийо във Франция през юни 2004 г. Също е и първият, скочил с парашут върху и след това от сградата „Търнинг Торсо" в Малмьо, Швеция, през август 2006 г.

През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда - „Тайпе 101" в Тайван, на височина около 390 м.