Условна присъда за мъртъв пътник след ПТП, шофьорът – пиян и със 128 км./ч. в разградско село
Условна присъда за мъртъв пътник след ПТП, шофьорът – пиян и със 128 км./ч. в разградско село / netinfo
Условна присъда за мъртъв пътник след ПТП, шофьорът – пиян и със 128 км./ч. в разградско село
57412
Условна присъда за мъртъв пътник след ПТП, шофьорът – пиян и със 128 км./ч. в разградско село
  • Условна присъда за мъртъв пътник след ПТП, шофьорът – пиян и със 128 км./ч. в разградско село

Условна присъда за пиян шофьор, карал в населено място със скорост като на магистрала постанови Окръжен съд-Разград днес.

Процесът срещу 32-годишният Юсуф Мехмедали от село Веселина се гледа по бързата процедура, мъжът призна вината си, свидетели и вещи лица не бяха изслушвани.

Инцидентът е станал на 16 март тази година, 40-годишният Лазар Рачев от шуменското село Климент бил на гости на роднини във Веселина, заклали агне, компанията употребила и алкохол. Час след полунощ на 16 март гостът се качил на колата „Форд Мондео”, собственост на Мехмедали, шофьорът щял да го закара до дома, където е отседнал. На ул. „Тунджа” водачът не видял, че негов съселянин бил спрял джипа си напречно на пътя, подготвяйки се да го вкара в гаража си, и връхлетял върху возилото. От удара джипът се изместил на 8 метра от мястото, където бил първоначално. Рачев бил тежко ранен при инцидента, починал на път към разградската болница, Мехмедали получил леко наранявания. Кръвната проба показала, че е шофирал с 2,07 промила алкохол в кръвта, а скоростта на колата му била 128 км./ч. при разрешени 50 км./ч. в границите на населено място. В съда стана ясно, че преди 9 години на Мехмедали е отнемана шофьорската книжка отново за шофиране в нетрезво състояние.

След самопризнанията на подсъдимия и излазените от него съжаления за случилото се съдът постанови 3 години лишаване от свобода с отлагане от 5 годиин, както и лишаване от право да шофира за 6 години.

Съдът не уважи в пълен размер искането за обезщетение от страна на наследниците на починалия при катастрофата. Защитникът им искаше общо 800 000 лв. кръвнина, съдът постанови 40 000 лв. за вдовицата и по 60 000 лв. за трите му дъщери.