Дни на устойчивата енергия стартират в Добрич
Дни на устойчивата енергия стартират в Добрич / Дарик Добрич - архив

Общински дни на устойчивата енергия” стартираха в Добрич. Събитията се провеждат в рамките на европейската инициатива “Седмица на мобилността” и проект “ИМАДЖИН – ниско енергийни градове”, в който Добрич е партньор на 10 европейска града.  Инициативите се посвещават и на подписаното Споразумение на кметовете, с което Общината се ангажира да провежда целенасочена политика за устойчиво използване на енергията. В тях са включени детски градини, училища, институции, домакинства. Партньори на община Добрич са Центърът за защита на природата и животните, „Ксела България“ ЕООД, “Изида” ООД, Асоциацията на българските черноморски общини – Варна, общинска мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия – София” и други.

На интернет–страницата на Общината www.dobrich.bg вече е публикувана анкета на тема “Как ще участвате в Европейската седмица на мобилността 16-22 Септември”. Всички посетители на сайта ще имат възможността да представят своята позиция по темата.

Събитията  стартират днес с информационен енергиен ден в община Добрич – работно място №2 в Центъра за услуги и информация, където ще бъдат представени различни европейски проекти, програми и възможности за финансиране на мерки за енергийна ефективност. През цялата седмица на устойчивата енергия ще бъдат разпространявани брошури с практични съвети за пестене на електричеството в бита чрез информационното бюро за енергийна ефективност в общината.

За своята ефективна политика в областта на енергийната ефективност Добрич получи тази година приза „Българска екообщина“,  в първия по рода си национален конкурс в рамките на форума за Югоизточна Европа за енергийна ефективност, възобновяема енергия и екология, с първа награда в категория „Енергийна ефективност“, припомнят от кметството.