Модерни арт инсталации оживяват Старата поща
Модерни арт инсталации оживяват Старата поща / netinfo

Арт инсталации, провокирани от съвременните средства на комуникацията, ще съживят сградата на Старата поща във Велико Търново от 18 до 22 септември. Акцията е част от Минифестивала на съвременното изкуство „Старата поща" на арт група „Дупини", който се  провежда този месец с подкрепата на Община Велико Търново.

Комуникацията - междуличностна, междукултурна, преодоляваща време и разстояния и изкуството като комуникативен процес без ограничения, като игра със знаците - думи, предмети, идеи, стойности, образи, звуци  ще са в основата на събитието. Свои творчески проекти за пробуждане на комуникационния възел Старата поща ще представят 16 автори от страната и чужбина. Сред тях са и доказани български художници, живеещи зад граница. В своите инсталации артистите ще се ангажират с  послание към обекта и града  и ще активират диалога между поколения и институции.

Проектът „Старата поща или съвременните средства за комуникация"  е в листата на инициативите, подкрепени от Фондация „Гауденц Руф" за 2012 година.

Днес в Старата поща започва уъркшоп за културни политики, а утре ще бъде представена инициативата на Европейския съюз „Европейска столица на културата". Акцент в Минифестивала на съвременното изкуство е дебатът „Съвременното изкуство в архитектурни резервати", насрочен за 20 септември. В него граждани и гости на В. Търново, специалисти и неспециалисти ще могат да обсъдят намесата в архитектурната среда, иновативните архитектурни решения при опазването на архитектурни резервати, мястото на визуалните изкуства в градската среда и сградите като артефакти. В дебата по Skype ще се включи и автора на проекта на Бронзовата къща Пламен Деянов.

Арт седмицата в търновската Стара поща ще приключи на 23 септември с прожекция на филма на Георги Василев „ART NATURE V. TARNOVO 2012" и презентация на каталога от  първия в България екологичен арт симпозиум. Събитието, организирано от „Дупини", се проведе през юни в района на село Габровци с участието на изявени автори от Корея, Япония, Италия , Германия и България, които  работеха в природата като контекст и с природата като материал.