Издайник в знаково дело срещу банката UBS получи $ 104 млн. награда
Издайник в знаково дело срещу банката UBS получи $ 104 млн. награда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният свидетел в знаковото дело за укриване на данъци срещу швейцарската банка UBS AG спечели рекордна награда от американските власти в размер на 104 милиона долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Брадли Бъркенфелд, който навремето призна, че е пренесъл контрабандно диаманти в тубичка с паста за зъби, не присъстваше на днешната пресконференция, на която адвокатите му обявиха наградата. Той е под домашен арест в Ню Хемпшир, след като бе пуснат от затвора миналия месец, обясниха те.

Бъркенфелд разкри много от тайните на бившите си работодатели UBS. Той обаче бе вкаран в затвора, след като правителството го обвини, че е премълчал информация за начините, по които банката е помагала на богати американци да укриват пари в тайни швейцарски сметки.

В процеса, който разтърси из основи швейцарската банкова система, UBS през 2009 г. постигна извънсъдебно споразумение и плати 780 милиона долара, за да избегне официалното повдигане на обвинения, че е помогнала на 17 000 американски клиенти да укрият 20 милиарда долара. Американските власти продължават да разследват други швейцарски банки.