Атомстройекспорт увеличи до 1 млрд. евро иска срещу НЕК за АЕЦ Белене
Атомстройекспорт увеличи до 1 млрд. евро иска срещу НЕК за АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Атомстройекспорт увеличи до един милиард евро своя иск срещу Националната електрическа компания (НЕК ЕАД) на България за отказа от строителството на АЕЦ Белене, информираха руски медии, като цитират съобщението на компанията. Делото се води в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.

Представители на компанията мотивират увеличаването на исканията с факта, че в момента проектът е прекратен предсрочно от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на Споразумението от 29 ноември 2006 година, а НЕК ЕАД все още отказва да възстанови на "Атомстройекспорт" понесените разходи и загуби.

Исканията на "Атомстройекспорт" включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта - стойността на оборудването с продължителен цикъл на производство, загуби, съхранение на склад на вече готово оборудване, разходи за проведените стрестестове по критериите след аварията във Фукушима, а също и разходите за кредити, до които компанията прибягнала след като НЕК спряла да плаща.

Досега руската компания искаше 58 млн. евро, а България предяви претенции за подобна сума за неизкупено от руснаците старо оборудване на площадката.

*   *   *

В края на март българското правителство се отказа от строителството на втора атомна централа. Според прогноза на консултанта по проекта „Белене" - британската банка HSBC, стойността й би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант. Има идеи на мястото на втора атомна да се изгради газова централа. През април Министерският съвет реши, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде изграден седми блок, като според експерти подобен проект може да отнеме дори четиринадесет години.

Отказът от АЕЦ „Белене" стана повод за политически дебати. От БСП смятат, че проектът е изгоден и необходим за страната ни и увериха, че ако спечелят изборите следващата година, ще го рестартират. От партията заедно с "Атака" дори готвеха вот на недоверие за провал в енергийната политика на кабинета „Борисов". В последния момент обаче депутатите на Волен Сидеров се оттеглиха от вота и той не се състоя. Социалистите създадоха инициативен комитет за събиране на подписи, като се надяват този ход да доведе до референдум за това дали да се строи втора атомна централа у нас. Те събраха 770 хиляди подписа с искане за провеждане на референдум за централата, а според социалистите вотът трябва да се проведе до април следващата година, ако се спазват процедурите, записани в Конституцията. Междувременно премиерът Бойко Борисов лансира идеята допитването да се проведе паралелно с парламентарния вот следващата година.