Все още няма решение за облагането на дарителските SMS-и с ДДС
Все още няма решение за облагането на дарителските SMS-и с ДДС / снимка: www.sxc.hu
Държавата все още не е решила за облагането на благотворителните смс-и с ДДС
55982
Държавата все още не е решила за облагането на благотворителните смс-и с ДДС
Менда Стоянова
  • Държавата все още не е решила за облагането на благотворителните смс-и с ДДС
  • Менда Стоянова

Шест месеца след като в Министерски съвет беше обсъдено решаването на проблема с облагането на благотворителните смс-и с ДДС, държавата още не е взела мерки по въпроса. Това заявиха представители на дарителски организации и граждански инициативи.

По данни на трите мобилни оператора, за 2011 г. държавата е получила ДДС в размер на 284 800 лева от седемте съществуващи дарителски номера у нас.

Изпратените благотворителни смс-и са над 1 200 000.

Според Закона за данък добавена стойност върху даренията не се начислява ДДС, но есемесите се дефинират като електронна услуга, за това за тях има ДДС.

По думите на Красимира Величкова от Български дарителски форум, досега са водени разговори и с трите мобилни оператора у нас, но резултати няма: "Изпратили сме повече от 10 писма до Министерство на финансите с искане този данък да бъде премахнат. Не е ли гавра спрямо дарителя и спрямо тези, които имат нужда, държвата да печели от тези благотворителни кампании?"

По думите на Любен Панов от Българския център за нестопанско право, в редица европейски страни ДДС върху дарителсните есемеси не се начислява и пример за това са Чехия, Словакия, Румъния и Великобритания. У нас обаче нуждаещите се биват лишени от средства, което опорочава благородната инициатива: "Мобилните оператори неправилно тълкуват закона и неправилно начисляват ДДС. След като законът неправилно се прилага, има държавни органи, които трябва да накарат тези, които неправилно го прилагат, да го спазват".

Благотворителните организации са внесли два законопроекта от началото на годината, които биха решили проблема с данъчното облагане. За момента нито един от двата текста не е разгледан от бюджетната комисия.

Ако до края на октомври предложенията не бъдат разгледани, от неправителствените организации обмислят да сезират Европейската комисия и да поискат стартирането на наказателна процедура за неправилното прилагане на Закона за данък добавена стойност.

"С ДДС се облагат само стоки и услуги, включително и дарения на стоки и услуги. Когато човек прави дарение в рамките на 1 лев чрез смс, той не дарява нито стока, нито услуга, той дарява пари. Законът за ДДС не предвижда тези пари да бъдат облагани с 20%. Защо мобилните оператори облагат цялата сума, би трябвало да облагат само онази част от цената, която представлява стойността на тяхната услуга за този смс. Ако Министерство на финансите смята, че законът не е ясен, но аз не мисля, че те смятат така, нека да предложат промяна. Аз мисля, че те просто трябва да дадат указания как да се прилага закона", това поясни пред Дарик председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.