Дянков: България е против хармонизирането на данъчните ставки в ЕС
Дянков: България е против хармонизирането на данъчните ставки в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Страната ни не подкрепя хармонизирането на данъчните ставки в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за Financial Times Deutschland. Той уточни, че „България се нуждае от силен растеж, за да настигне другите държави". Единната данъчна база за фирмите може да се дискутира, но поддръжниците на тази идея искат и уеднаквяване на данъчните ставки. Ако планът е такъв, то България ще остане още дълго време извън еврозоната.

Симеон Дянков допълни, че „за нас растежът е важен, ние искаме да повишим нашия стандарт на живот. А България и без това индиректно е част от еврозоната, тъй като валута ни е обвързана с еврото". Финансовият министър също така заяви, че България не би приела въвеждане на еврооблигациите, като обясни, че „искаме да знаем как ще изглеждат тези правила и дали те са в наша полза или са в полза най-вече на силно задлъжнели страни".

Финансовият министър коментира и данните за бюджета за първото полугодие. Пред Financial Times Deutschland той прогнозира, че заради малкия бюджетен излишък, постигнат през първото полугодие, дефицитът за 2012 г. ще бъде 0.5 процента. Той допълни, че по този показател сме на равнището на Германия, но задлъжнялостта на страната е само 15% и това е най-ниската стойност в ЕС след Естония.