Ангел Илиев е новият апелативен прокурор на София
Ангел Илиев е новият апелативен прокурор на София / Sofia Photo Agency, архив

Ангел Илиев е новият апелативен прокурор на София. Той бе избран на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 18 гласа, след балотаж, на който се яви заедно с Вичо Вичев.

Четирима кандидати се бориха за поста. Ангел Илиев - заместник на административния ръководител на Софийска градска прокуратура, Божидар Джамбазов - заместник на административния ръководител на Софийска градска прокуратура, Вичо Вичев - и.ф. административен ръководител на Апелативна прокуратура София и Стойчо Ненков - прокурор в Апелативна прокуратура София.

На предишното заседание на ВСС Борис Велчев обяви, че Божидар Джамбазов е неговият фаворит.

Преди днешно заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор заяви, че би могло да има сериозен проблем, ако европейските магистрати, които следващата седмица идват у нас, наблюдават дела в съдебна фаза.

Прогнозата на правосъдния министър Диана Ковачева е, че до есента ще са готови с изводите си за ниската ефективност на съдебната ни система по делата с висок обществен интерес.

Сред наблюдаваните дела ще бъдат "Софийски имоти", делото срещу Братя Галеви, „Сапард", както и делото срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев.

„Ако става дума за дела в досъдебно производство, ние разбира се, охотно ще предоставим всички материали по тях и сме го правили. Това няма да бъде нищо ново. Ако става дума за дела в съдебна фаза ми се струва, че това ще бъде сериозен проблем", заяви Велчев. Според него вероятно не това е намерението на министъра на правосъдието: „Този въпрос ще бъде решен от въпросния съд, пред който е висящо делото", допълни още Велчев.