Организаторите на анти „София прайд” обещават да няма провокации и насилие
Организаторите на анти „София прайд” обещават да няма провокации и насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 10.00 до 12.00 ч. в събота - 30 юни, ще се проведе шествие под надслов „68 години чуждопоклонничество стигат”. Организаторите от различни националистически партии се обявяват категорично против парада „София прайд”, който ще започне в 16.00 ч. на същия ден.

Антишествието ще започне от НДК, по бул. „Витоша” до площад  „Света Неделя”, като трябва да приключи до 12.00 ч. Организаторът е длъжен да осигури охрана на мероприятието от полицията, както и да предприеме мерки за недопускане  нарушения на обществения ред, съобщават от общината. След приключване на мероприятието организаторът Благовест Асенов трябва да почисти, казват още от общината.

В писмо до кмета, организаторите настояват да се забрани шествието „София прайд”, защото според тях митинга застрашава обществения ред и нарушава правата и свободите на другите граждани. Организаторите на протеста се ангажират, че няма да провокират насилие по време на гей парада, но според тях не изключено отделни хора да прибегнат до крайни форми на протест. „Тъй като силно желаем до ексцесии да не се стига, категорично препоръчваме „София прайд” да бъде забранен”, пише още в писмото до Фандъкова.

„Опасяваме се, че действителната цел на организаторите на „София прайд” е нарушаването на обществения ред с оглед извличане на политически и други дивиденти”, казват още организаторите на протеста. Също така, ние считаме че „София прайд” и „идеите”, които това шествие пропагандира, представляват нарушение на правата на останалите български граждани.

Най-големите религиозни общности твърдо се противопоставиха на т.нар. парад.  Хората стоящи зад „София прайд” дори си позволиха открити нападки и опити за натиск срещу Българската православна църква - институцията крепила българщината през едни от най-мрачните за нас векове, която категорично се обяви против провеждането на „София прайд”. Писмото до кмета е подписано от Български Национален Съюз, Българска Национално-Радикална Партия, ВМРО-София и ПП „Атака”.