Лятната академия за децата на Симитли отвори врати
Лятната академия за децата на Симитли отвори врати / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

С макраме, куклен театър и оригами започнаха летните занимания по интереси в СОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в Симитли. Заниманията стартираха от вчера и ще продължат с интересни курсове, състезания и занимания през лятото. Възрастовата група за желаещите е от 8 до 10 години, като няма ограничение за участие при наличен интерес и от по-големите.

Макраме ще усвояват 10 хлапета, взели само преди дни диплома за начално образование. Заниманията при Нина Стефанова са отворени и за по-големи, ако изявят желание към школата. В рамките на няколко часа децата ще усвояват древната техника „макраме”, която сега се използва в приложното изкуство. Създадена е преди векове от моряците, които плавали на корабите, и които в свободното време искали да изненадат своите близки. По този начин, чрез комбиниране на различни възли, се получават интересни гривни и други аксесоари за облеклото. „Надявам се, че интересът към тази дейност от страна на децата ще се поддържа с помощта на това, което аз съм предвидила. То ще бъде в рамките на съвсем  лесния за усвояване „тъкачен възел”, комбиниране от няколко цвята”, казва педагогът Нина Стефанова.

От вчера  започнаха заниманията и по „Куклен театър”. Древното изкуство за кукловодите ще усвояват десетина деца, две от които живеят постоянно в Италия, но са на гости на баба си през ваканцията. „Искам да запозная децата от кога датира, запознахме се с една съвсем кратка презентация на кукления театър, за да разберат от кога е това изкуство, много векове преди те да се появят на този свят, още в Древен Египет. Запознахме се с актьорите, които водят куклите, с различните видове кукли /малки и големи/, мисля че им беше забавно и интересно”, казва г-жа Цветанова, ръководител на курса. „Темата на нашият курс е „Трите пеперудки и цветовете на приятелството”. Това са  сценки, които ние ще разиграем като си направим хартиени кукли, чието изработване започна днес. Раздадох на децата материалите и те в момента ги изработват и както виждате им е много интересно и забавно, след това ще им раздам думички, които те ще научат в съвсем кратък срок, защото вече са завършили 1 клас и  се справят добре, от днес започваме с репетициите. Ще се учим как се водят куклите, ще разпределим рокличките и се надявам до края на седмицата, ако се получи добре, да разиграем тези две сценки и ще отидем да гостуваме в детските градини – „Ян Бибиян” и ОДЗ „Радост”, където до миналата година са били възпитаници нашите курсисти”, допълни тя.

Педагогът Красимира Качулска откри и детската академия по оригами. Курсът по е организиран, с идеята желаещите да се включат и да се запознаят с това красиво изкуство. Записани са 17 души, които са изявили желание. Курсът ще бъде три дневен. На старта хлапетата започнаха с „котка”, „куче”, „лодка”, „пиле”, „цвете” и др. Идеята е в последния ден да се сгъват вече по-сложни неща, като най-интересното е  3D звезда. Курсът е отворен за желаещите да се запознаят с оригамито.

Община Симитли организира лятна академия по интереси за учениците за поредна година. По график цяло лято децата ще могат да посещават безплатно занимания по интереси в училищата в град Симитли и в село Крупник. Децата от началния курс могат да избират академия по куклен театър, оригами, забавна математика, занимания по макраме, работа с Movie maker, английски език, работа с компютри... За по-големите са предвидени спортни състезания, плувно лято, велопоходи, екстремни забавления в атракционния парк на Х-клуб край Симитли, изкачване на връх Кумола-преход, походи до Куматински скали.

Различните занимания за забавно лято на децата от Симитли се планират от общинска администрация съвместно с представители на учебните заведения, читалищните дейци, представители на Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.