Дни на интелигентната енергия организират в Мездра
Дни на интелигентната енергия организират в Мездра / Дарик Враца, Мирослав Гетов

Дни на интелигентната енергия организира Община Мездра по повод Европейската седмица на устойчивата енергия (18 - 22 юни) и в изпълнение на проекта "CONURBANT - Всеобхватен мрежови подход за включване на европейските агломерации и други обширни области за участие в „Спогодбата на кметовете". Програмата предвижда пет екологични прояви, в който ще се включат възпитаници на градските училища и детски градини, общински служители и други граждани.

Една от проявите е рисунка на асфалт за деца на теми: „Слънце, вода и вятър - за чисто енергийно бъдеще" и „Да спасим планетата"; излъчване на документалния филм на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор „Неудобната истина", който третира проблемите на климата; посещения на ВЕЦ „Мездра" и на фотоволтаична централа в с. Лик и акцията „Да изгасим осветлението за 10 минути" във всички общински сгради и в домакинствата.

Общинските Дни на интелигентната енергия'2012 се организират във връзка с поетите ангажименти по Споразумението на кметовете за местна устойчива енергия, парафирано от кмета Иван Аспарухов през август м. г. Мероприятията са част от отговорностите, включени в спогодбата, и имат за цел да повишат обществената информираност и знания за възможностите за по-разумно използване на енергията.

По този начин местната власт представя пред обществеността своята ангажираност към целите, поставени от Европейския съюз за намаляване на емисиите на въглероден диоксид най-малко с 20% към 2020 г. и за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в общото потребление на енергия.