Обсъждат проекта за пешеходна зона на бул. Витоша
Обсъждат проекта за пешеходна зона на бул. Витоша / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Цялостната реконструкция на бъдещата пешеходна зона на бул. "Витоша" в София ще е сред темите, с които ще се занимае Столичният общински съвет (СОС). В предложението на главния архитект Петър Диков първоначално се предвиждаше на булеварда да има обществена тоалетна и голям подземен паркинг. След протести на жителите в района обаче вероятно тези предложения ще отпаднат. Предвижда се и да остане трамвайната линия по "Витошка" до бул. "Патриарх Евтимий". Очаква се пешеходната зона в първите й две преки да бъде реконструирана до края на август.

На заседанието си СОС ще разгледа и няколко постъпили питания от общински съветници. Сред тях е това на общинския съветник от БСП Георги Кадиев за размера на такса смет. В отговор на сайта на съвета кметът Йорданка Фандъкова съобщава, че годишният размер на таксата за София няма да надхвърли един процент от средния годишен доход на домакинство. В момента таксата е под този един процент, а в останалите страни на ЕС е средно 1,7% от средния доход на домакинствата. Това са данни от междуведомствена работна група, която трябва да предложи модел за формиране на такса битови отпадъци до края на юни.

Общо 21 базови станции на мобилните оператори са разположени по стълбовете на контактната тролейбусна мрежа в София. Това съобщава още кметът в отговор на друг въпрос на съветника от Синята коалиция Вили Лилков. Данните са на дружеството "Столичен електротранспорт", което е сключило договорите със срок до 2013 и 2014 година. Наемната цена за един стълб е 40 евро на месец, на база оценка от лицензиран оценител. Вили Лилков нееднократно е повдигал въпроса за законността на изградените базови станции и антени на операторите върху общинската собственост и приходите в общината от нейното ползване. Контролът по премахването им обаче е в РДНСК, съобщава още Фандъкова.

Днес съветът ще разгледа и питане от съветника от ВМРО Ангел Джамбазки за премахване на незаконно ромско гето, намиращо се на ул. "Баталова воденица", район "Възраждане", както и за премахване на друго гето, намиращо се на бул. "Европа".