Скулптура на Вежди Рашидов краси колекцията на японския император
Скулптура на Вежди Рашидов краси колекцията на японския император / снимка: Пресцентър на Министерство на културата

Скулптура на Вежди Рашидов от години е в колекцията на японския император. Това припомниха японски колекционери по време на откриването на изложбата на Вежди Рашидов в Музея на конната цивилизация в Йокохама, съобщиха от министерството на културата.

Вежди Рашидов бе на кратко частно посещение в Япония, за да участва лично в откриването на изложбата си, наречена "Човекът и конят в едно цяло - красотата на Кентавъра". Тя включва пет скулптури и 17 акварела.

Събитието събра в престижните зали на единствения в света Музей на конната цивилизация многобройна публика. В залата, където е експозицията, се излагат само творби на световни автори като Пикасо, Тулуз-Лотрек, Марино Марини, Дали.

"Наред с това, че е министър на културата на България, Вежди Рашидов е и високо ценен в Европа изтъкнат творец. Той е създал представяни по цял свят множество произведения на тема Кентавър. Освен скулптури, в залата на музея са представени и негови акварели", писа в специална статия със снимка от откриването в. "Йомиури", който излиза в 12-милионен тираж.

Откриването на изложбата на Вежди Рашидов в Япония бе отразено и от други медии. Отбелязани бяха думите му при откриването, че интерпретирането на коня като тема в изкуството е много благодатно, а за първи път той пристъпил към нея преди 40 години. Кентавърът е знакът на неговата зодия.

На откриването на изложбата дойдоха ценители, творци, изкуствоведи, колекционери, дипломати, професори от университета в Токио, общественици, директори на музеи, шефове на корпорации. Сред официалните гости бяха дипломатът Цунехаро Такеда, който е роднина на императорското семейство, видната изкуствоведка и византоложка Ясуко Хамада, генералният секретар на българо-японското дружество за приятелство Акико Игая, почетният консул на Япония в Йокохама Хисаши Накаяма, президентът на фондацията на Музея на конната цивилизация Мицунобо Хатаяма, президентът на японската федерация за конни надбягвания Кенджи Цучикава.

Изложбата ще продължи до 10 юни. Тази събота в Музея ще има специално изпълнение на японския състав за български народни танци "Детелина", ръководен от семейство Широ и Нуша Ишидзака. Трупата е създадена в Токио преди 18 години и в нея участват само японци. Облечени в български национални носии, те изпълняват с голямо вдъхновение шопски танци, ръченица, копаница, както и нашенските хора.

Вежди Рашидов подари на Музея на конната цивилизация своята скулптура "Сговор", станала символ на експозицията и емблема на плакатите й, както и два акварела.

Името на Вежди Рашидов е много популярно в Япония. Негови скулптури днес притежават такива известни японски музеи като "Стасис" в Отару и "Маннцу Хачоджи" в Токио. Той е носител на престижната японска награда за изкуство "Юнекура".

Независимо че беше на частно посещение, министър Рашидов се срещна с японския си колега Сейичи Кондо, председател на японската Агенция за култура. Двамата министри постигнаха договореност през 2014 година в Токио да гостува Софийската филхармония. Освен това по предложение на министър Рашидов за първи път в Япония ще гостува уникална колекция от избрани български средновековни икони. Предвижда се това да стане също през 2014 г. А тази есен за пети път в Япония ще бъде националната ни опера. Също през есента на 2012 година в България ще има Дни на японската култура.