23 300 лева събра Лайънс клуб на пролетния си бал
23 300 лева събра Лайънс клуб на пролетния си бал / Лайънс клуб

23 300 лева събра Лайънс клуб - Добрич на традиционния си пролетен бал, който се проведе на 21 април. Това съобщи настоящият президент на организацията Атанас Атанасов. На събитието са присъствали 310 гости, които са подкрепили благотворителната дейност. Общо от куверти, дарения, томбола и търг са постъпили 38 600 лева, от които 15 300 са за разходите по вечерта. Атанасов коментира, че са финансовият резултат е много добър и надхвърля постигнатото на предишните пролетни балове.

Голям интерес на благотворителния търг са предизвикали отново предложените антикварни предмети и главно оръжие от 19 век. Наддавало се е и за свещник с изображение на дракон. Най-скъпо продаденият предмет е картина на стойност 4 000 лева. На бала са чартирани и двама нови членове на Лайънс клуб - Добрич, с които участващите стават 27 души.

Събраните средства ще бъдат оползотворени за трите основни проекта на благотворителната организация, съобщи Атанасов. През тази година започна реализацията на профилактика на гръбначните изкривявания при деца от 1 до 3 клас в град Добрич. Ще бъдат обхванати 2 350 деца във всички общински училища. Вече са приключили прегледите, извършвани от специалисти от ДКЦ-2, в СОУ "П.Р. Славейков". Обхванати са 360 ученици, при 27% от тях са констатирани отклонения и проблеми, каза Атанасов. В момента се правят прегледи в ОУ "Й.Йовков". Родителите получават бланка с констатацията на лекарите и съвети, добави той.

Другият проект в движение е "Майките на Лайънс". По него млади педагози участват във възпитателната работа с 29 изоставени деца със забавено развитие в Дома за медико-социални грижи в Добрич. Радостно е, подчерта Атанасов, че 11 от децата са преодолели изоставането си и вече са намерили осиновители.

Развиваната от години дейност по профилактика на зрението на 3-6-годишните в област Добрич, има нулева година през 2012-а, казаха още от клуба. Прегледите ще започнат отново наесен и ще бъдат ежегодни и регулярни, включвайки всички деца в Добричко.

От Лайънс добавиха още, че чешмата, която издигат в центъра на Добрич /пред високото тяло/, ще бъде официално открита на 21 май - Деня на Св.Св. Константин и Елена.