Режат висящите кабели в страната
Режат висящите кабели в страната / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Режат висящите кабели в страната
51798
Режат висящите кабели в страната
  • Режат висящите кабели в страната

От днес започва премахването на висящите кабели в няколко града в страната, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Става въпрос за кабели на интернет доставчици и кабелни оператори. Операторите са били предупредени да махнат кабелите, които кръстосват сградите, и да ги направят подземни. Кабели ще се режат във Варна, Русе, Стара Загора, Монтана, Перник и Враца. От Дирецията за национален строителен контрол дават и едномесечен срок на мобилните оператори да премахнат базовите станции, за които няма издадено разрешение за строеж. Министър Павлова уточни, че само на територията на София има 593 базови станции на мобилни оператори, които са незаконни.

От днес започва принудително рязане на кабели в цялата страна, обясни строителният министър Лиляна Павлова: "Това е една много важна тема с висящите кабели между блокове, във въздушното пространство. Вие знаете, че още от 2004 година имаме забрана и въвеждане на процедура, по която имаше срок до 2005 година, удължен до 2007 година, всички кабели във въздушното пространство да бъдат премахнати и да бъдат съответно по надлежен ред поставени в подземна инфраструктура".

Мобилните оператори също могат да попаднат под ударите на ДНСК, ако не узаконят базовите си станции, обясни Лиляна Павлова: "Имаме 593, нямат разрешение за строеж и са незаконни. Апелираме към мобилните оператори, за да не останат хората с проблем с достъпа и всички ние, които ползваме мобилни оператори, да нямаме проблем с мрежата и достъпа. Ние апелираме, разбира се, към операторите да разширяват своите мрежи; от друга страна, те трябва да го правят по законния ред. Тук те ще имат възможност в рамките на няколко часа да преустановяват електрозахранването, да премахнат своите антени; съответно за да може да констатира ДНСК, че те са го направили доброволно, в оперативен бърз порядък да им се издадат надлежните документи чрез общината и те да направят законни своите базови станции. Така че да не сме принудени да ги изключваме, тока, по график, каквото би следвало да направим от следващия месец. Имат време".

Режат висящите кабели в страната
netinfo

От ДНСК отчетоха, че днес е започнало и доброволното премахване на девет павилиона в курорт "Златни пясъци". През миналата година са издадени общо 573 заповеди за премахване на незаконни строежи в цялата страна. Предстои събарянето на постройки в чашката на язовирите "Ивайловград", "Пчелина", "Кърджали" и "Искър". Премахването на всички сгради, постройки и кабели се финансира от глоби и санкции, събрани от дирекцията.