Попълват националната система „Живи човешки съкровища - България 2012
Попълват националната система „Живи човешки съкровища - България 2012 / netinfo

Министерството на културата съвместно с Българската академия на науките стартират процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища - България 2012". Актуализацията се извършва на две години, като процедурата преминава през два етапа - регионален и национален. Могат да кандидатстват автентични дейности, занаяти и умения, като право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени в почти всяко селище на България, както и местните музеи. Всички необходими документи за участие и организиране на процедурата са на официалната интернет страница на Министерството на културата.

На регионално ниво кандидатурите ще се приемат в Областна администрация-Шумен до 20 април. За тяхното оценяване ще бъдат създадена експертна комисия, в която ще бъдат включени представител на регионалния музей, местен краевед, както и национален експерт от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Работата на комисиите в цялата страна трябва да приключи до края на месец май. През юни национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални кандидатури и ще предложи до пет от тях пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Тяхното обявяване и награждаване е предвидено за 24 юни в Министерството на културата.

Националната кампания стартира през 2002 година. Три години по-късно е създаден и сайт, на който има богата информация за културните традиции на почти всяко населено място в страната.