Нещо за четене - епизод 5: Робер Мерл - Островът
Нещо за четене - епизод 5: Робер Мерл - Островът / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 5: Робер Мерл - "Островът"
51478
"Нещо за четене" - епизод 5: Робер Мерл - "Островът"
  • "Нещо за четене" - епизод 5: Робер Мерл - "Островът"

В поредния епизод на „Нещо за четене” по Дарик Георги Коновски представя Робер Мерл и неговия роман „Островът”.

Робер Мерл е една от звездите на френската литература от края на 20 век. Носител е на престижния приз „Гонкур“ за романа си „Уикенд в Зюидкот“. Световна известност придобива с книгата си „Смъртта е моят занаят”. “Островът” излиза на български през 1966 г. с клеймото на “Издателство на Отечествения фронт”.

За сюжет на „Островът“ Робер Мерл е използвал действително събитие от миналото -  бунтът на екипажа на английския кораб „Баунти“ по време на пътуване в открито море, предизвикан от жестокостите на корабния капитан.

„В книгата Робер Мерл поставя куп въпроси. Неговите герои бягат от съвременната им цивилизация, бягат от реда, при който висшестоящият има власт над ниже, бягат от частната собственост и ограниченията на закона… И веднага започват да въвеждат свои правила, да разпределят помежду си земята на малкия остров, да строят необявена, но реална социална йерархия. Туземците, помогнали им за спасението, са поставени автоматично по-долу, жените се разпределят без да се иска съгласието им, готови са да убиват несъгласните с мнението на мнозинството. А то се гради лесно – един демагог, някой “поддакващ” му, няколко неориентирани, стреснати, просто неразбиращи ситуацията и… И цивилизацията заема мястото си на острова. С войната, която избухва като очаквана реалност. Човекът-звяр се е превърнал в човек-цивилизован звяр”– коментира Георги Коновски.

Това е книга – контрапункт на Жан-Жак Русо и неговия призив: „Назад към природата”.

Романът „Островът” е награден с високата литературна награда „Фратерните“.

Чуйте повече за него и автора му - от Георги Коновски в звуковия файл: