В просветното министерство раздали 40 000 лева бонуси
В просветното министерство раздали 40 000 лева бонуси / снимкa: Sofia Photo Agency, архив
В просветното министерство раздали 40 000 лева бонуси
50617
В просветното министерство раздали 40 000 лева бонуси
  • В просветното министерство раздали 40 000 лева бонуси

Образователният министър Сергей Игнатов заяви, че са раздадени около 40 000 лева бонуси на близо 60 души във ведомството. По думите му средните заплати в министерството са 400-500 лева, но те се удвояват благодарение на средства по европейски програми. Игнатов заяви, че не е взимал бонуси.

„И по време на тройната коалиция, специално министерството, това, което хората наричат чиновници и администратори, но за мен това са висококвалифицирани експерти, още тогава те са били с изключително ниски заплати. Когато ние поехме министерството, включително аз като министър, ние не сме вдигали заплатите там. Това, което ние въведохме с главния секретар, е система на диференцирано заплащане. Нашите служители се атестират и нямат постоянна заплата. Те имат една базова, но тя може да стане по-голяма със 100-200 лева, както и обратното”, коментира просветният министър.

„Аз не мога да ходя с викоко вдигната глава, че нашите служители, всички българи, получаваме ниско заплащане. Ние получаваме толкова в зависимост колко е бюджет. Нашите в структурните фондове получават с 30-40% по-ниско заплащане в сравнение с подобни структури в други министерства. А знаете ли какво се иска от тях - те трябва да осигурят усвояването на 1,2 млрд. до края на програмния период”, обясни още той.