Изпускат принудително язовир край Севлиево
Изпускат принудително язовир край Севлиево / Дарик Габрово, архив

Затлачени участъци на речни корита и неизпълнени предписания за поддръжка на язовирите са установени при проверка на водоемите на територията на Севлиевска община. Започнато е принудително изпускане на язовир Ряховски ливади, на запад от Севлиево, тъй като водоемът е бил пълен на 100% и е потенциално опасен за населението, съобщи кметът д-р Иван Иванов. При няколко хидротехнически съоръжения са установени замръзнали изпускателни кранове, вследствие неизпълнени разпореждания за тяхното зазимяване. Предстои да бъдат съставени актове на ползвателите им. Тези водоеми обаче не застрашават населението в региона.

 15 от язовирите в общината са определени през предходните години като потенциално опасни.

От тях 10 са  общински, 3 държавни и 2 частни. Всички служат за рибопроизводство и напояване. 5 от водоемите са потенциално опасни за населението, но всички те, с изкл. на Ряховски ливади са завирени под 80%, като този в Богатово е празен.

Проверка на реките в общината от съставената за целта комисия е констатирала около 15 км -14 участъка, затлачени с наноси,  9 участъка - 10 км.  обрасли с едра растителност и  11 участъка - 15 км са обрасли с дребна растителност. Предприемат се мерки за почистването на речните корита. От Общината припомнят на собствениците, чиито имоти граничат с водни басейни, че тяхно задължение е  да се погрижат за почистването им.