И ВМРО поискаха смяна на турските имена на местности
И ВМРО поискаха смяна на турските имена на местности / bgmaps.com

От ВМРО-Варна ще поискат преименуване на някои местности и улици, които носят турски имена. Това обяви зам.-председателят на ВМРО и варненски общински съветник Костадин Костадинов.

Варненските „воеводи" вече са поръчали на местното краеведско дружество да предложат хубави български имена, които да заменят тези с турско-арабско звучене, разкри Костадинов. Той даде пример с имената на местностите Боклуктарлъ, Ментешето, Акчелар и Баир баши.

От ВМРО също имат предложения за смяна на небългарски звучащите названия. Така например местността Караач теке / в превод Текето на черните брястове/ може да бъде прекръстена на Брястово. В Караач теке се намира единственият запазен раннохристиянски манастир на Княз Борис Покръстител.

С разрастването на града някои от селищните образувания могат да се превърнат в квартали, смята Костадинов. Според него смяната може да стане по максимално най-коректния и внимателен начин. Въпреки че някои от названията са доста популярени, в рамките на няколко месеца варненци могат да свикнат с новите имена, убеден е „воеводата".

ВМРО не са първите, които поставят въпроса за смяна на имената на улици и местности с турски произход във Варна. Преди време от „Атака" подеха подобна инициатива в Общинския съвет. За премахването от картата на имена като Аладжа манастир, местности като Шашкъна и Салтанат, първа се обяви Цвета Георгиева, тогава общински съветник от „Атака", понастоящем депутат. Един от мотивите й да поиска смяна на небългарските имена на картата, е че са неразбираеми, а някои дори петнят имиджа на морската столица. Стигна се до решение за създаване на експертна група, която да изясни произхода на чуждите думи и да предложи превод или друго име. Тя обаче така и не заработи, а идеята на националистите стигна до задънена улица.