Студ скова Европа, десетки станаха жертва на студената вълна
Студ скова Европа, десетки станаха жертва на студената вълна / снимки: Reuters, архив

Ниските температури, достигащи нощем минус 30 градуса в някои райони на Централна Европа, взеха нови жертви в Украйна, Полша, Литва и Чехия, предаде Франс прес.

Полската полиция съобщи за нови пет жертви на студената вълна, обхванала страната. От началото на зимата от измръзване в Полша са починали общо 53-ма души: 27 през януари, 19 през декември и 7 през ноември. Много полски общини решиха да разположат по спирките подвижни калорифери, на които минувачите могат да се постоплят. Водопроводите не издържат на ниските температури. Най-тежко е положението в град Клучборк във воеводство Ополе- заради авария в магистрален водопровод от вода там бяха лишени 7000 души. Във Варшава са подадени 11 сигнала за по-малки аварии. Сутрешните температури в Полша засега са около минус 22 градуса, а в идните дни се очаква да се понижат до минус 30.

Бездомник е бил намерен починал от хипотермия в литовската столица Вилнюс, с което жертвите на студовете в страната от събота насам стават осем.

Бездомничка е намерена мъртва тази сутрин в чешката столица Прага. От октомври миналата година досега това е единадесетият смъртен случай, свързан със студовете. Според прогнозите на метеорологичните служби ниските температури в района ще се задържат и през следващите дни.

През последните три дни 30 души са станали жертва на мразовете в Украйна - 21 били намерени починали от измръзване на улицата, а четирима - в домовете им, предаде ИТАР- ТАСС. Между 27 и 31 януари с оплаквания от премръзване към украинските здравни заведения са се обърнали 627 души, като 544 от тях са били приети в болница. До момента в Украйна са разкрити 1590 временни пункта за оказване на помощ и ще бъдат отворени още 150. През последното денонощие топла храна и възможност да се сгреят в такива пунктове са получили близо 6400 души, а от 27 януари насам - почти 24 000 души. Според прогнозите на Украинския хидрометеорологичен център през тази седмица средната температура на въздуха в страната нощем ще е около минус 23 градуса по Целзий, а денем - минус 15 градуса, пише БТА. В Киев температурата през нощта се очаква да паднат до минус 32 градуса.

Студ скова Европа десетки станаха жертва на студената вълна
netinfo

Германия също не е пощадена от мразовете, като тук те са придружени с леден вятър, отбелязва ИТАР-ТАСС. Нахлулият от Русия студ доведе до падане на температурите под нулата в цялата страна, съобщи представителка на германската метеорологична служба. Сравнително "по-топло" беше през изминалата нощ само в западната част на страната,където е измерена температура от минус 5 градуса. В Берлин и Лайпциг тази сутрин обаче живачният стълб слезе до минус 10 градуса, уточни тя. Студът в Германия доведе до увеличаване на безработицата, най-вече заради замразяването на много строежи. В сравнение с януари миналата година сега безработните са с 302 000 повече, съобщи Нюрнбергската федерална агенция по въпросите на труда.

Сибирският студ, обхванал Източна Европа от Украйна до България и Румъния, се пренася в Италия и страната се готви за рекордно ниски от 27 години температури, пише в. "Стампа". Още в понеделник в областта Венето - в градовете Марчезина и Азаджо, температурите паднаха съответно до минус 16 и минус 14 градуса. Очаква се днес студът да обхване северните и централните части на Италия, съпътстван от снеговалеж, и да доведе до поледици.

Заради приближаващия рекорден мраз, в Генуа, Венеция, Милано и Рим някои жп гари ще останат отворени през нощта, за да могат да се подслонят на топло бездомници. В Торино ще бъдат увеличени местата в приютите за нощувка на бездомници. Училищата в града бъдат затворени, макар че това предизвика полемика. Във Флоренция заради студа и снеговалежите е сформиран кризисен щаб. В Генуа училищата и спортните комплекси ще затворят врати в 14,00 ч., а пазарите - още в 12,00 ч.

Очаква се сняг да вали в областите Емилия-Романя, Тоскана, Марке и Умбрия. Снеговалежи ще има и в Лацио, Абруцо и Молизе.Засега прогнозите са, че в Рим, където за последно е паднал сняг преди две години, няма да вали, но за всеки случай са задействани процедурите за действие при снеговалеж, раздадени са тонове сол и са привлечени доброволци за почистване на улиците от евентуален сняг.

За да не се усложни обстановката по магистралите, главно в северните части на страната, са мобилизирани 2000 снегопочистващи машини и 5000 служители на фирмите за чистота. В Южна Италия, например в Сицилия, вече имаше бури и в град Катания проливни дъждове наводниха много улици. Силна буря се разрази на вулкана Етна.