Дон Цеци призова за свободата на задържан за подготовка на убийството му
Дон Цеци призова за свободата на задържан за подготовка на убийството му / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дон Цеци призова за свободата на задържан за подготовка на убийството му
49280
Дон Цеци призова за свободата на задържан за подготовка на убийството му
  • Дон Цеци призова за свободата на задържан за подготовка на убийството му

Лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев призова Любомир Илиев-Къдравия да бъде освободен от ареста в случай на липса на доказателства срещу него.

Според прокуратурата ромския барон от Костинброд е подготвял убийствата на дон Цеци и Христо Върбанов-Папата, заедно с братята Георги Горанов-Чамур и Васил Горанов-Вачето, които обаче бяха освободени от ареста. По случая като обвиняем е привлечен и Кирил Рашков.

Кънчев и Върбанов обясниха, че не знаят защо срещу тях са подготвяни покушения. Дон Цеци заяви отново, че е бил в по-скоро близки отношения с обвинения за подготовката на неговото убийство Любо Къдравия. „Не знам на базата на какво е оставен в ареста. И аз бях оставен четири месеца в ареста като кредит на обвинението. Стига с тези кредити, кой ще плаща лихвите. Лихвите ги плащат обикновените български граждани след това в Страсбург”, коментира Кънчев.

„Припомням една сентенция от римското право, че по-добре 100 виновни навън, отколкото един невинен вътре”, допълни той.

Председателят на ромския съд Христо Върбанов-Папата каза, че мешерето ще бъде свикано, за са излезе с решение по случая. „Ние само можем да помиряваме. Има закони в държавата и всички роми, наравно с другите граждани на България, отговарят пред закона”, обясни той.

И Върбанов и Кънчев чакат да бъдат разпитани по случая. Двамата заедно с Димо Станчев са подсъдими за изнудването на бившия директор на „Гражданска защита” Никола Николов. Прокуратурата твърди, че те са поискали от него да плати 250 000 евро, за да не бъдат оповестени в медиите компрометиращи го материали.