Музеят в Търговище чества 61 години
Музеят в Търговище чества 61 години / DarikNews.bg, архив

61 години от създаването си отбелязва днес Регионалният исторически музей в Търговище. Решението за създаването на институцията е от 1951 година, а негов пръв директор е проф. Димитър Овчаров.
Музейното дело в Търговищкия край датира от 20-те години на XX век, когато има данни за изучаване на местната история и съществуват малки училищни музейни сбирки, поддържани от учители-ентусиасти в гр. Търговище и по-големите селища на областта, разказа директорът на музея Магдалена Жечева.
От 1953 г. е открита постоянна музейна експозиция. Събраните тогава първи колекции стават основа за фонда на Окръжния исторически музей в Търговище, който е самостоятелен институт от 1960 г. От тогава датира системното проучване и популяризиране на историята на Търговищкия край.
Формиран е богат музеен фонд с над 30 000 музейни единици, веществени и документални паметници от неолита (VII хил. пр. Хр.) до нашето съвремие. Сред тях има уникални колекции и ценности (енеолитната култова сцена от с. Овчарово, златното тракийско съкровище от с. Кралево и други), участвали в големи национални музейни експозиции у нас и в чужбина.
В тези дни музейните уредници подготвят изложба за българското опълчение по повод 29 януари - Денят на освобождението на Търговище.