Проверките за нередности с европари да приключват до 3 месеца, предвижда наредба
Проверките за нередности с европари да приключват до 3 месеца, предвижда наредба / Sofia Photo Agency, архив

В срок от три месеца да приключват проверките по сигнали за нередности по програми, фондове и инструменти, съфинансирани от Европейския съюз. Това е едно от предложенията, което се очаква кабинетът да обсъди на първото си заседание за 2012 г. Промяната ще бъде отразена в наредбата за процедурите за администриране на нередностите.

Новото изискване е обусловено от зачестилите индикации за много дълги проверки от страна на управляващите органи по получени от тях сигнали – период, в който се спира изплащането на безвъзмездната помощ към бенефициентите.

Сигналите за нередности по проекти, свъфинансирани от Брюксел, ще се завеждат в деловодната система на всяка структура, независимо в какъв вид са пристигнали в нея – включително, анонимните и устни сигнали. Очаква се министрите да гласуват подобна промяна, тъй като в момента липсата на задължение това да се прави създава трудности при проследяване на работата по сигналите, както и предпоставки за укриването или ненавременното им обработване.

Въвежда се изричен текст, с който компетентните органи, администриращи нередности, издават конкретен акт за наличието или липсата на нередност по получен сигнал. Този акт ще представлява първата писмена оценка, с която се установява наличието на нередност, и е основание за регистрирането й. Той ще се издава и в случаите на установена липса на нередност, както и при приключване на работата по сигнал.

Очаква се по този начин да се пресече порочната практика да се регистрират несъществуващи нередности и да се намали корупционният риск.