Дани Шенар: Тревогата ни е за автобусите с израелски туристи
Дани Шенар: Тревогата ни е за автобусите с израелски туристи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дани Шенар: Нямаме сведения за планиран атентат на летище София
48808
Дани Шенар: Нямаме сведения за планиран атентат на летище София
  • Дани Шенар: Нямаме сведения за планиран атентат на летище София

В четвъртък израелски медии информираха, че може да се очакват терористични актове в София срещу израелски туристи от страна на радикалната групировка Хизбула. Така ислямистите щели да отбележат годишнината от убийството на командира си Имад Мугния на 12-ти февруари От правителствената информационна служба съобщиха, че българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната.

Дарик потърси Дани Шенар - човека, от когото тръгна всичко. Той е шеф на сигурността в израелското транспортно министерство и отговаря за безопасността на сънародниците си при туристическите им пътувания зад граница.

Преди два дни се свързах с моите колеги в София и Атина и ги помолих да повишат условията за сигурност около автобусите, които развеждат групи с израелски туристи между летищата и хотелите или почивните станции. Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях, защото имаме каквато и да било специфична информация; нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас. Ние ги предупредихме, защото преди три дни имаше необичайна и съмнителна случка: беше проверен автобус, който е предназначен да превозва израелски туристи от Турция за София. В него беше намерен подозрителен пакет. Когато беше разпитан шофьора, той каза, че не знае какъв е този пакет и сигурно някой го е поставил в автобуса през нощта. Това много ни озадачи и разтревожи. Доколкото сме осведомени, тече разследване в София по отношение на този пакет, но до момента не знаем то как се развива. Всъщност това беше случката която ни накара да повдигнем тревогата и да ги помолим да ни помогнат за сигурността на израелски групи.

Знаете ли какво е било съдържанието на този пакет?

Не, все още не знаем.

А от кого се провежда разследването?

Предполагам, че е полицията в София, но не знаем конкретно.

С кого се свързахте в България за да ги уведомите за ситуацията?

Ръководителят по сигурността на летище София.

Имате ли връзка с други хора в България освен с него?

Не.

Чакате ли отговор от ръководителя за сигурността на летище София?

Да, чакаме. Ние вече получихме доклад от неговия отдел, че ще бъдат повишени условията за сигурност кацащите в София самолети, както и около автобусите предназначени за извеждането на израелски пасажери от летище София. В целия район ще има повишена сигурност. Но искам да подчертая, че ние нямаме никаква специфична информация - нито за нашата авиолиния, нито за летището. Не сме получавали каквито и да било сигнали. Всичко произлезе изцяло от този пакет в автобуса и предположихме, че автобусният транспорт с наши туристи може да бъде цел.

Превозът на израелските туристи в България от кого се организира - от български фирми или от израелското посолство в София?

Посолството няма нищо общо с това.

Имате ли някакви данни Хизбула някога да е работила в България - да е имала тук клетки или връзки с някои групировки в нашата страна?

Това не е в моята компетенция. Нямам такава информация, а и не знам дали Хизбула дори има нещо общо с тази ситуация. Може би някой друг има информация по този въпрос. Аз отговарям за сигурността на групи израелски граждани, пътуващи в чужбина.

Имате ли данни дали Хизбула е извършвала действия в границите на Европейския съюз?

Не принадлежа към израелското разузнаване, но като гражданин, нямам спомен да съм чувал подобно нещо.

Осведомен ли сте по какъв начин е била повишена сигурността за снощния полет между Тел Авив и София?

Да, осведомени сме, но предпочитам да не давам подробности за действията на българските власти.

Според Вас има ли изрична причина българите да се притесняват за в бъдеще?

Не мисля, че има. Също така, не сме казвали на израелски граждани да не ходят в България, нито други подобни неща. Нека да продължават по обичайния начин, просто да бъдат нащрек.