Емил Димитров: В горите се въвежда ред и на някой не му е уютно
Емил Димитров: В горите се въвежда ред и на някой не му е уютно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Емил Димитров: В горите се въвежда ред и на някой не му е уютно
48763
Емил Димитров: В горите се въвежда ред и на някой не му е уютно
  • Емил Димитров: В горите се въвежда ред и на някой не му е уютно

„Когато се въвежда ред в горите, някой да се опитва да връща нещата в изходна позиция, просто няма да стане", така зам.-председателят на земеделската комисия в парламента Емил Димитров от ГЕРБ коментира твърденията на Георги Костов, че с приетата от кабинета наредба за ползване на дървесината в държавните и общински територии облагодетелства големи фирми в дъброобработващия сектор.

Доколко според Вас с приетата в края на ноември от кабинета наредба за ползване на дървесината и дейностите в държавните общински територии, се отварят корупционни схеми и облагодетелстване на кръг от големи фирми? Така твърди Георги Костов, който в момента е председател на селскостопанската академия и бивш заместник-министър на земеделието.

Ако Георги Костов твърди това нещо, не му прави чест, най-малкото, защото той е от основните автори на този закон, а наредбата е писана по закона.

Той няма обструкции по закона, а по-скоро към наредбата, в която имало субективни критерии, например, за тези които ще обработват и ще оперират с дървесинния ресурс в горите.

Кои са субективните критерии според него?

Например по-високата банкова гаранция според него облагодетелства по-големите в бранша.

Първо, след като държавата предоставя за 15 години държавен ресурс, нормално ли е да поиска висока банкова гаранция? Ако някой злоупотреби и това, което трябва да го добива в продължение на 15 години, си позволи да го извлече за една, тогава какво ще направи Георги Костов?! Второ, в самия закон е записано, че 33% от дървесината във всяко лесничесйвто остава за малки местни фирми. Те са защитени още със закона.

Т.е. не става дума за лобизъм за по-едрите в бранша.

Едрите в бранша са инвестирали много средства в своите предприятия, дават стотици работни места, и хиляди. Ако те трябва да участват на малки търгове за по 100-500 кубика, те нямат никаква сигурност в своето производство. И затова законът е създаден така, че да са защитени малките фирми, но да могат големите, които са инвестирали и които дават работните места, да имат някаква сигурност. Затова са предвидени 15-годишните договори, затова са банковите гаранции.

Тезите на Георги Костов се подкрепят от коалиция „Да спасим горското предприемачество в България”. Те писаха писмо до премиера през миналата година и нямат отговор все още.

За пръв път чувам за такава коалиция. Да не би това да е коалиция на тези, които крадоха досега от гората и в момента ситуацията съвсем не им е уютна? Ще цитирам по памет данни от отчета на шестте предприятия за второто шестмесечие - 20% по-висока печалба. Знаете ли какво означава това? Че поне 10% от тях са крадени. Когато се въвежда ред в горите, някой да се опитва под предлог да защити малките или да накаже големите, да връща нещата обратно в изходна позиция, просто няма да стане. Реформата в горите върви и за пръв път горите се самоиздържат. Досега винаги са дотирани от държавния бюджет. Заплатите в сектора са повишени в края на годината, тоест вече няма текучество заради ниските заплати. Предприятията са на печалба и ще заплатят сега данък печалба и когато реформата върви и горите се стабилизират, някой да се опитва да ги бойкотира!? Георги Костов да ме извинява, да си бъде така добър, да си гледа селскостопанската академия. И от там тръгнаха доста скандали но няма да ги коментирам, няма да слизам до неговото ниво.

Според Вас няма основание за преразглеждане на наредбата, каквито призиви отправиха от въпросната коалиция към министър-председателя?

Пак повтарям, че такава коалиция не познавам. Някой си е създал коалиция и е отправил призив, защото някъде не му е уютно и не му е както е било досега, несериозно е да се преправят наредби.