Археолози саботират строителството на Лот 1 от магистрала „Струма”?
Археолози саботират строителството на Лот 1 от магистрала „Струма”? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Археолози саботират строителството на Лот 1 от магистрала „Струма”?
48483
Археолози саботират строителството на Лот 1 от магистрала „Струма”?
  • Археолози саботират строителството на Лот 1 от магистрала „Струма”?

Археологическият и етнографският музей да преминат от БАН под юрисдикцията на Министерството на културата. За това настоява ресорният министър Вежди Рашидов седмица, след като уволни шефката на Института за Паметниците на културата арх. Йорданка Кандулкова с обвинения, че е превърнала институцията в „бардак”. Това става ясно от разпространената стенограма от заседанието на Министерския съвет. Повод за разговор става оплакването на регионалния министър Лиляна Павлова, че археолози саботират строителството на Лот 1 от магистрала „Струма” и изнудват министерството за пари. От своя страна БАН и цялата археологическа общност реагира остро на изказванията на министрите.

Според регионалния министър Лиляна Павлова археолози от два музея - в Перник и в Кюстендил, се опитват да спрат строителството на магистрала „Струма”, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета. Павлова определя работата им като „саботаж” и „изнудване”.

Пред Дарик директорът на Историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочички заяви, че екипът от археолози само си е свършил работата. „Нямам разумно обяснение за това изказване на министър Павлова. Ние сме ги информирали на всеки един етап от археологическото наблюдение в този кратък срок с новооткритите обекти”, каза той. Работата на археолозите обаче няма да забави строителните работи по магистралата, категоричен е Дебочички.

От стенограмата става ясно, че оплакването на Павлова провокира асоциация на министъра на културата Вежди Рашидов със строителството на метрото и археологическия обект при Ларгото. Според Рашидов археолозите не са готови с проектите си и това бави работите, подобно на „бардака”, създаден в института за Паметниците на културата, чиято директорка арх. арх. Йорданка Кандулкова бе уволнена. Потърсихме и реакцията на доц. Людмил Вагалински, който ръководи археологическия музей в столицата.

„Това се прави още от края на 90-те години, откакто започнаха по-големи инфраструктурни проекти, да се прехвърля от болната на здравата глава, и археологията да се използва като удобно за някои хора извинение за тяхната организационна слабост. Правим всичко възможно, реагираме като войници, обаждат ни се в последния момент и тръгваме”, коментира Вагалински.

Той заяви, че не вижда необходимост ръководения от него музей да преминава от БАН към Министерството на културата. Ръководството на академията също реагира остро на обвиненията, отправени от министрите.