Иран заплаши Великобритания с ответни мерки
Иран заплаши Великобритания с ответни мерки / Reuters

Иран заплаши Великобритания да предприеме ответни мерки след като Лондон нареди да бъде затворено иранското посолство в британската столица, предаде Франс прес.

Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст определи като прибързано решението на британското правителство да нареди на иранските дипломати да напуснат страната.

Лондон взе това решение ден след като британското посолство в Техеран бе опустошено от ислямистки демонстранти.

"Правителството на Ислямска република Иран ще вземе ответни мерки и счита, че е отговорност на британското правителство да защити дипломатическите имоти в Лондон", добави той.

"Станалото в британското посолство в Техеран бе непредвидимо и се случи заради гнева на няколко демонстранти от британското отношение към Ислямската република", заяви той. Говорителят отбеляза, че никой дипломат не е пострадал и че нападателите ще отговорят за действията си пред иранското правосъдие.

Малко по-рано председателят на комисията за външни работи и национална сигурност в иранския парламент Алаеддин Боруджерди предупреди, че Великобритания носи отговорност за всички последствия от действията си, посочва БТА.

"Парламентът ограничи дипломатическите отношения на Иран с Великобритания, но общественото мнение е доволно, че британските дипломати напуснаха страната", заяви той и препоръча на другите европейски страни да не следват примера на Великобритания и САЩ.

САЩ прекъснаха дипломатическите си отношения с Иран след вземането на 52 души за заложници в посолството на САЩ в Техеран през 1979 г. Заложническата криза продължи 444 дни, припомня АФП.