Холандия, Франция и Германия отзоваха посланиците си в Иран за консултации
Холандия, Франция и Германия отзоваха посланиците си в Иран за консултации / Reuters

Холандия обяви, че отзовава посланика си в Иран за консултации ден след нападението на ислямистки демонстранти над посолството на Великобритания в Техеран, предаде Франс прес. "Външният министър Ури Розентал отзова посланика в Техеран за консултации. Мотивът е тежкото нападение над британското посолство и жилищата на дипломатическия персонал вчера в Техеран", се казва в изявление на холандското външно министерство.

Мярката е взета от солидарност с Великобритания. Посланикът ще се прибере в Холандия възможно най-бързо.

Франция също реши да отзове за консултации посланика си в Иран и повтори пред иранския шарже д'афер в Париж най-острото си осъждане за опустошаването на британското посолство в Техеран. "Предвид това явно и недопустимо нарушаване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и сериозния характер на
насилието, френските власти решиха да отзоват за консултации посланика на Франция в Иран", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Междувременно Германия също извика своя посланик в Иран за консултации. Иранският посланик в Берлин е бил повикан тази сутрин в германското министерство на външните работи, за да му бъде дадено да разбере, че Германия осъжда най-сурово атаките срещу британски дипломатически сгради.