БСП оспорва вота за съветници в Нови пазар
БСП оспорва вота за съветници в Нови пазар / снимка: Дарик-Шумен

Предстоят сериозни анализи с нашите застъпници и наблюдатели в секционните избирателни комисии, тъй като срещнахме изключително много нарушения по време на изборите - заяви избраният за втори мандат за кмет на Шумен Красимир Костов. Ще се събират факти за купуване на гласове по време на втория тур, за да може те да бъдат заявени пред съответните органи.

Видях технологията на страха от предните избори този път в Смядово, Нови пазар и Каспичан - допълни Костов. По думите му притеснение буди умишленото произвеждане на недействителни бюлетини, това ставало с поставянето на две чертички в долния ляв ъгъл, след което тя била давана на избирател да гласува с нея. Според социалистите в Шумен това се е разпространило като практика и случаят не  бил прецедент. Костов подчерта, че е застъпник на идеята да се поиска повторно преброяване на бюлетините за общински съветници. По думите процентът на недействителни бюлетини е бил доста голям. Считам, че 90% от тях носят гласове за БСП и ДСП - обясни кметът.

С помощта на две неправителствени организации ще се направи мониторинг на имената в забранителните списъци, очаква се в следващите 3 месеца да се изяснят основанията за вписването на определените имена на избирателите в тях. Идеята е полицията да спре да дава списъци и да опорочава избора - коментира още той и подчерта, че подкрепя и това преброяването на бюлетините да се случи публично, пред погледа на шуменци.

В Нови пазар БСП ще обжалва изборните резултати за общински съветници в града. По думите на народния представител Димитър Дъбов там са били допуснати сериозни нарушения, които са повлияли на броя общински съветници на червените в тамошния ОбС. От БСП заявиха изненадата си от резултатите от вота в Нови пазар, за Смядово Дъбов пък каза, че не усетил как досегашният кмет е олекнал в очите на хората. Бившият кмет на общината Севи Севев е бил изключен от партията.

Той заяви още, че ще бъде подготвена жалба срещу Веселин Златев, след като проверят дали той има право да е общински лидер на ГЕРБ в Шумен в качеството си на председател на Комисията за защита на потребителите.

Пред медиите новоизбраният кмет от БСП на Велики Преслав Александър Горчев обясни, че ще работи за това болницата в града да продължи да работи и да й бъде помогнато да се справи с дълга си от около половин милион лева.