В Столипиново валят сигнали за купуване на гласове
В Столипиново валят сигнали за купуване на гласове / dariknews.bg

18 човека са разпитани във връзка със сигналите за купуване на гласове в Пловдив. До 18 часа няма задържани, потвърдиха за Дарик от полицията.

Два сигнала за купуване на гласове в квартал „Столипиново" проверява полицията. Единият е на улица „Батак" № 54, а другият на ул. „Ландос", съобщи за Дарик шефът на Шесто РУП инспектор Михаил Ангелов. По първия сигнал в момента се снемат показания на 8 души. Те са тръгнали на погребение и вероятно не става въпрос за това за което ни подадоха сигнал, коментира Михаил Ангелов. Екип на Дарик видя на ул. "Батак" полицията да задържа няколко мъже от ромски произход в два бели мерцедеса, които бяха отведени до 6-то РУП. Пред репортерите мъжете в колите заявиха, че отиват на погребение. По-късно те са били освободени.

Нощта е минала спокойно без сигнали за инциденти и купуване на гласове, съобщи директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.

Районната прокуратура е образувала едно досъдебно производство срещу неизвестен извършител за купуване на гласове. То е по сигнала от снощи по който бяха разпитани четирима роми в Шесто РУП, където шефът на ОП "Чистота" Радослав Кошински и мъж от ромски произход дадоха показания вчера, че в Столипиново масово се купуват гласове за ГЕРБ.

Към момента няма задържани за купуване на гласове. Издирва се един човек за разпит, уточняват от полицията.

За схема за купуване на гласове сигнализираха от предизборния щаб на ВМРО-НИЕ. По думите на председателя на щаба Илко Илиев пред няколко пловдивски училища има поставени лица, които дават пълномощни на всеки, който им заяви, че е гласувал за ГЕРБ. Документите, според тях, били подписани от Иван Тотев. След като получат тези пълномощни, избирателите отиват до щаба на „Кауза Пловдив", където при предоставянето им получават по 30 лева. От ВМРО-НИЕ твърдят, че са проверили схемата чрез техни хора, които са получили пари по този начин. От партията са подали сигнала в полицията, където ще предоставят и копие от пълномощното, както и 60 лева от изпробваната схема. Двамата мъже, които са се включили в нея, в момента дават показания в полицията.

Общинският съветник от „Кауза Пловдив" Костадин Георгиев отрече съществуването на подобна схема. Той каза, че в щаба на коалицията работят доброволци и не се изплащат никакви пари.

По този сигнал полицията работи. Четири лица са приведени за разпит в Пето и Второ РУП. Към момента няма задържани по нито един сигнал за купуване на гласове, подчерта директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.