Сигурен балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов при 50% избирателна активност
Сигурен балотаж между Иван Тотев и Славчо Атанасов при 50% избирателна активност / DarikNews.bg

Очакваният балотаж в Пловдив ще бъде между кандидата на ГЕРБ и досегашен областен управител Иван Тотев, който печели 35,6% от гласовете на пловдивчани и досегашния кмет Славчо Атанасов, за когото са гласували 27,7%. Изненадата на тези избори е Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”, която печели 9,9% от вота на избирателите в Пловдив.  Кандидатът на БСП Георги Търновалийски е със 7%, което е почти двойно по-малко в сравнение с подкрепата, която получи Захари Георгиев на предишните местни избори.

Все още няма официални данни след края на изборния ден от Общинската избирателна комисия в Пловдив, но кандидатът за кмет на “Синята коалиция” арх. Илко Николов е събрал 5,4% от действителните гласове. Лидерът на коалиция "Кауза Пловдив" Георги Титюков е спечелил 4,6% от вота на пловдивчани. Според неокончателните резултати близо 2.4% от гласовете в Пловдив са за кандидата на ДПС Петя Раева.

Ако тези резултати при избора на кмет в Пловдив съвпадат с гласуването за общински съветници, положението с мнозинството в общинския съвет на Пловдив ще е доста инфарктно, тъй като се очаква БСП да подкрепи досегашния кмет Славчо Атанасов, а “Синята коалиция” - Иван Тотев. Към момента решаваща изглежда позицията на бъдещите съветниците на Дани Каназирева от “Съюз  за Пловдив”, ако резултатите за кмет съвпадат и с процента гласували за нейната листа. Другата изненада в новия общински съвет може да бъде броят на общинските съветници на ПП "Земеделски съюз "Ал.Стамболийски".

Ето какви бяха първите коментари в ефира на Дарик радио на Иван Тотев, Славчо Атанасов, Дани Каназирева, водачът на листата на БСП Тодор Петков, Георги Титюков и арх. Илко Николов:

Прогнозите на социологическите агенции за победа на Славчо Атанасов още на първи тур не се сбъднаха. Така коментира кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев предварителните резултати от вота на пловдивчани. Те сочат 35,6% за Тотев срещу 27,7% за Славчо Атанасов.

Тотев обяви, че може да даде цялостна оценка на изборния ден след като приключи работата на секционните избирателни комисии, но подчерта, че е изключително доволен до момента от протичането на изборния ден. Според него резултатите означават, че пловдивчани са избрали градивния модел - моделът на развитие чрез промяна.

Ниският резултат на кандидатът за кмет на БСП Георги Търновалийски може да се обясни с преливането на червени гласове към кандидатурата на Славчо Атанасов, каза още Тотев. Според него реалният кандидат на БСП продължава да бъде Славчо Атанасов.

Разлика от 8%, при положение, че над 50% от пловдивчани не са казали за кого са гласували, не е чак толкова голяма. Това коментира кандидатът за втори мандат за кмет на Пловдив от ВМРО - НИЕ Славчо Атанасов. Той допълни, че на втори тур ще бъде доста интересно и че очаква гласа на всеки, който пожелае да го подкрепи.

Не очаквахме такъв резултат, предстои да бъдат направени анализи, коментира за Дарик водачът на общинската листа на БСП Тодор Петков. Той бе категоричен, че БСП в никакъв случай няма да подкрепи кандидата на управляващата партия при балотаж в Пловдив.

Изборният ден беше пълен с много проблеми и организацията не беше добра, коментира за Дарик кандидатът на „Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. По думите й двама от представителите й на една от секционните избирателни комисии са били избутани със сила, след което секцията е била заключена. Ако резултатите от изборите наистина ми отреждат третото място в Пловдив, няма да крия, че се чувствам като победител в тази битка, каза още Каназирева. Тя отказа да съобщи кого ще подкрепи на балотажа идната неделя.

Резултатите от вота на пловдивчани се разминават с нашите очаквания. Така коментира предварителните данни на социологическите агенции, които дават на „Синята коалиция" в Пловдив 2,73% кандидатът за кмет арх. Илко Николов. Той обяви, че като дясна коалиция на балотажа следващата неделя най-вероятно ще подкрепят Иван Тотев за кмет на Пловдив.

Поради многото нарушения при гласуването днес очакваме да има много недействителни бюлетини, което ще се отрази на изборните резултати, каза още арх. Николов. Според него окончателните анализи на вота ще са готови едва след преброяването на всичките гласове.

Непосредствено след края на изборния ден, кандидатът за кмет и водач на листата с общински съветници на Кауза Пловдив - Георги Титюков, не се ангажира с подкрепа към някого от участниците в балотажа. Пред Дарик той заяви, че това ще се реши на среща между симпатизантите на коалицията.

Досегашният зам.-кмет по младежта и спорта благодари на всички, които са пуснали своя вот в деня на изборите. Според него това е най-ефективният начин хората да се противопоставят на купените гласове.

Титюков съжалява, че десните политически сили продължават да бъдат разединени и се надява това да се промени на следващите местни избори след 4 години. Лидерът на Кауза Пловдив направи интересно изказване относно това с коя политическа сила биха се коалирали съветниците от листата на Кауза Пловдив, ако такива попаднат в състава на общинския съвет.