Контрабандата е основната причина за неприемането ни в Шенген според Алексей Петров
Контрабандата е основната причина за неприемането ни в Шенген според Алексей Петров / снимка: БГНЕС
Контрабандата е основната причина за неприемането ни в Шенген според Алексей Петров
45478
Контрабандата е основната причина за неприемането ни в Шенген според Алексей Петров
  • Контрабандата е основната причина за неприемането ни в Шенген според Алексей Петров

Партиите в България за известен период от време трябва да спрат да действат, заяви във Варна кандидатът за президент Алексей Петров. По думите му те са несъдържателни и безидейни, а доказателство за това са безпринципните коалиции.

Алексей Петров изрази мнение, че 22 години не сме успели да изградим демократичен модел и причината за това единствено се състои в основния елемент на политическата система - партиите.

„Което означава, че трябва да спрем, да поставим на ново начало нещата, да изравним партиите с гражданските организации, да им се отнемат привилегиите и по същия начин, както през 1991 година гражданските организации участваха в изборите, така и сега да бъде, но на равни начала, на едно и също ниво, за да могат сега наистина за първи път да се направи опит познатите лица от тези 22 години, които запълват екрана на телевизора и отсъстват от банките в парламента, да напуснат и да отидат едни хора, които наистина да имат качествата, да се отдадат на обществото", каза Петров.

Доказателство за безсмислието на партиите, според Алексей Петров, е решението на Бойко Борисов да подкрепи Кирил Йорданов за четвърти кметски мандат във Варна. Това, което се предлага като модел в морския град, може да се окаже унищожително за варненци и опасно за България, смята той.

„Защото тази внезапно пламнала любов между Бойко Борисов и Кирил Йорданов е наистина най-голямата илюстрация и доказателство за безсмислието на партиите в България. Сценарият във Варна от няколко години с главно действащо лице или в главната роля Кирил Йорданов, особено сегашният театър наистина е най-сериозното доказателство за какво служеха партиите в прехода. Няма друга причина освен за пореден път партиите да служат като убежище на влюбените да се обогатят за пореден път. Безумно е да кажеш, че си от партията на Варна и в същото време с бюлетината на една партия, в която в момента нито има граждани, нито европейско развитие", смята претендентът на президентския пост.

Варненката Душана Здравкова, която е член на Инициативния комитет в подкрепа на Алексей Петров за президент, също заяви, че моделът „Варна" е опасен. Заради него морската ни столица се е превърнала във васал, изтъкна Здравкова.

„Вместо Варна да бъде граница на границата на Европейския съюз, мощен регион - част от Европа на регионите, Варна се превърна в град на фараоните. Не искам този модел, без значение кой точно представлява модела, не искам хора от София да диктуват какво да става в този град", категорична е Здравкова.

Според Алексей Петров най-лошото в случая е, че се прави опит националният модел, стилът „Борисов" да се пренесе на регионално ниво. Онова, което ни препоръчва Европа, e да бъдем България на общините и на регионите, a в момента се прави опит за централизация, смята той.

„Владелецът на България, на София трябва да стане владелец и на Варна, а може би и на Бургас. Опасно е наистина четири години след влизането ни в Европа с полицейски инструменти и с насилие да постигаш единомислие, което по дефиниция е терор. Моделът на Борисов в тези две години беше да се изливат едни огромни пари в едни безсмислени проекти и тук моделът „Варна", който междувпрочем се разширява и в Девня, защото в Девня е пристанище Запад, трябва за пореден път едно финансиране от Европа или финансиране от държавния бюджет в огромни размери да бъде пласирано в едни пристанища, които дават възможността, разбира се, да бъдат отделени и големи комисионни", каза Алексей Петров.

Кандидатът за президент не подмина въпроса за контрабандата. Заради нея българите са били ощетявани годишно с между 2 и 3 млрд. лева. Тя, според Алексей Петров е и основната причина да останем извън Шенген.

„Вече е факт, че сме в политическа изолация с неприемането ни в Шенген точно по тази най-главна причина - контрабандата. Преди два дни аз имах среща с представители на европейски институции и наистина хората включително знаят технологията, по която това се извършва на нашата граница Капитан Андреево. Големите опасения на европейските страни са, че тези отровни цигари, които се произвеждат, както казват те, в Китай, обмитяват в Турция и след това пласират в България, могат да залеят техните страни и това да създаде сериозна опасност за здравето на техните граждани", коментира издигнатият от инициативен комитет кандидат за президент.

Според доклада на Европол опасности за европейските страни възникват също и от Варна като външна граница на Съюза, изтъкна още кандидат-президентът. По думите му те отново са свързани с контрабандата: „Дали си даваме сметка за какъв план става дума във Варна, а може би и в Бургас, когато някой е приготвил пристанищата, освен те да глътнат - извинявам се за този термин - огромни ресурси, за да могат да бъдат отклонени също огромни комисионни, ще става дума и да бъде овладяна границата, която всички европейци очакват някой ден да стане надеждна".

Според Алексей Петров и Душана Здравкова именно сега е моментът варненци да се обединят и да покажат, че имат воля за промяна. „Не искам Варна да бъде партия на някого, варненци не заслужаваме това. Искам Варна да бъде на гражданите", изрази позицията си Здравкова.