• Размер на шрифта:

Въвеждат механизъм за обратно начисляване на ДДС в рисковите браншове?

15 септември 2011 20:18 | Автор: Марта Младенова

Въвеждат механизъм за обратно начисляване на ДДС в рисковите браншове?
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  

В строителството може бъде въведен механизмът за обратно начисляване на ДДС. Това съобщи в „Денят” на Дарик изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Подобни мерки се обсъждат и в зърнопроизводството и услугите, но за тези сектори трябва да се получи разрешение от Европейската комисия.

„Черпим европейска практика и искаме да въведем механизъм за обратно начисляване в най-рисковите браншове. Това са строителния бранш, производство и търговия на на селскостопанска продукция, както и осъществяването на консултантски, рекламни услуги и други услуги, с които по един или друг начин дружествата се си стопяват вноската по ДДС, да не кажа в някои случаи искат и директно да теглят от бюджета. Не само с тези услуги те стопяват и корпоративния данък”, обясни Стефанов. 

„По отношение на бранша строителство, тъй като той е включен като рисков бранш в европейска директива, имаме право без да искаме разрешение от Европейската комисия от следващата година да го въведем бързо и самостоятелно. По отношение на прага за ДДС и механизма за обратно изчисляване в зърно и услуги - трябва да искаме разрешение на ЕК”, уточни той.

С увеличаването на прага за регистрация по ДДС ще се намали възможността за измами и ще бъдат премахнати „кухите” фирми, допълни Стефанов. По думите му в момента се обсъжда прагът да скочи от 50 000 на 100 000 или 150 000 лева. Стефанов съобщи още, че между 40 и 50 млн. лева ще бъдат спестени на бизнеса и гражданите с опростяването на осигурителните декларации.

„Това ще облекчи най-вече бизнеса и гражданите. За 2010 г. към НАП има генерирани 26 млн. платежни нареждания, от които 21 млн. са за осигурителни вноски и само 5 млн. за данъци. Ако направим тази мярка реална съотношението ще стане може би 5 млн. за данъци, 5 млн. платежни за осигурителни вноски. И като направим една сметка, че таксата за превод на едно платежно нареждане е минимум 2 лева, по наши изчисления ще спестим на бизнеса и гражданите между 40-50 млн. лева, които ще остават в тях и ще могат да оперират с тях”, заяви още Стефанов.

Шефът на данъчните допълни, че акцията с хеликоптерите и заснемането на луксозни имоти е дала своя ефект и не трябва да бъде продължавана.Етикети: Красимир Стефанов, НАП, данъчни

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#8

някой глупав - 16.09.2011 г. 11:05:29

Задължението на данъкоплатците трябва да е да си внесат данъка пр. 31 % от заплатите и толкова, а не да го разпредалят по фондонве, шифри, кодове сметки и т.н., така или иначе парите неоходими за пенсии са повече от това което меже да се събере. Нека някой да обясни данъчния номер ли беше по-уникален от булстата или от ЕГН или от осигурителния номер защото по едно време ги пишехме всички. Всичко това се обработва,анализира,архивира... от цяла армия служители! Работата е проста - 31% и да ги разпределят където искат. И да се извинят !!!!

#7

Самурай - 16.09.2011 г. 10:27:08

Тоя Прасчо, след като изкара хапартаментите на ЦЦ законни, пусна още една гушка:-)
Интересно как в тия кризисни времена, някои излъчват охолство и доволство с розовите си бузки.

#6

Мариан - 16.09.2011 г. 08:38:51

#3

Над 16 милиона платени в хазната!

#5

цъ - 16.09.2011 г. 00:37:47

Цъ - цъ, броенето на ГРОБ свърши.

#4

Самурай - 16.09.2011 г. 00:18:30

Обратното броене за Герп започна....без евро одобрение...:-)

#3

инфо - 15.09.2011 г. 22:25:24

"...че акцията с хеликоптерите и заснемането на луксозни имоти е дала своя ефект..."

Какъв е ефектът в парично изражение за хазната?

#2

петко - 15.09.2011 г. 22:20:11

Абе защо погазвате презумцията за невинност.Това е свещенен принцип в правото. за да начислиш ДДС обратно, трябва да го докажеш в съда и то с документи.А НАП като не разполага с такива на дадена фирма то как ще се начисли обратно ДДС, това е живо изнудване и озаконяване на злоупотреби от страна на некадърните ревизори в НАП.Истината и в това да се установи по безспорен начин фалшивите фактури по ДДС сделки, които не са се състояли, но и това е твърде уборимо пред съда, защото НАП осъществяват последващ данъчен контрол, което път не дава вазможност да се установят фалшивите стопански операции в последствие.Напротив ще се увелищат исковете срещу служебни лица, които са нанесли вреди на фирмите, поради некадърност, но тогава шефът им ще се скрие, и те самите ще трябва да лащат за това.Та нали има закон за регресен иск срещу държавата.Съдибането насила на ДДС не ще доведе до прогрес в индустрията ни.

#1

??? - 15.09.2011 г. 20:45:39

И сега не им се плаща като трябва да им направя някаква реклама, а после хептен няма да искат да им се правят реклами, щото няма да си връщат ДДС от тях ?!? Че едно брандиране на търговски обект е сумати пари и с цел да се спести режат от положината необходими материали, а без ДДС ?!?

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още