Обичаят „Коване на сватове слага началото на възстановките на сватбена обредност
Обичаят „Коване на сватове слага началото на възстановките на сватбена обредност / Дарик Габрово, архив

За четвърти поредна година, АЕК „Етър" представя „Сватбата-единство и многообразие" - възстановки на сватбена обредност. Този уикенд, гостите на Етъра ще могат да видят моменти от сватбената обредност на: добруджанци, хърцои, балканджии, на армъните от Дорково и Велинград и татарите от Ветово.

Наситени с много музика и танци, придружени със съответния обреден реквизит и костюми, те ще покажат, че обичаите и традициите могат само да събират и обединяват всички общности в България. Защото историята на един народ се гради не върху взаимодействието между отделните общности,  етноси или националности, а във взаимодействието между техните култури.

В досегашните три издания на проекта взеха участие 19 формации (над 445 души) от областите: Варна, Бургас, Габрово, Разград, Пловдив, Добрич, Пазарджик, Силистра, Враца. Представиха се моменти от сватбената обредност характерна за каракачани, гърци, турци, гагаузи, цигани, българи-мюсюлмани, руснаци-старообредници, наследниците на банатските българи и др.  Гостите на музея видяха специфичните особености в ритуалите характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци и др.

С обичаят „Коване на сватове" - групата за автентичен фолклор „Хърцой" ,
село Кацелово, община Две могили ще отправи послание за здраве и плодовитост.

Началото на възстановката е днес от 11.30 часа в АЕК „Етър" Габрово.