В Холандия искат да строят планина
В Холандия искат да строят планина / снимка: www.sxc.hu

Облогът да се издигне планина с височина 2000 м в центъра на Холандия, предназначена за всички видове спорт, е най-сериозният и конкретен досега, твърди холандски журналист, подхвърлил идеята, съобщава АФП.

Тя не е нова, но за пръв път наистина е взета на сериозно и мобилизира толкова хора, заявява Тийс Зоневелд от холандския всекидневник "Де Перс". Според Зоневелд няколко инженерни колектива, строителни фирми, инвеститори и специалисти (по-специално геолози и климатолози) вече обсъждат възможността да се направи планина със ски писти, пътища с много и остри завои, улеи за бобслей, пързалка, маршрути за изкачване и пътеки за екскурзии.

Изглежда моят призив - в началото на майтап - отприщи нещо, изтъква той.

В днешните времена на икономии и намусена социална среда хората имат желание да се ентусиазират за голям проект, да си кажат: "Да, ще го направим!" Фирмите виждат възможност за иновации, смята той.

Уебсайтът на проекта всеки ден има стотици посетители и повече от 8200 души проследяват Зоневелд в социалната мрежа Туитър.

Зоневелд, който е бивш полупрофесионален велосипедист, бе изразил в уводна статия отчаянието си пред монотонния равнинен пейзаж на родната си страна. Равният терен е идеален за садене на цвекло, за отглеждане на крави и строеж на прави пътища, но е катастрофа от спортна гледна точка, бе писал той, възкликвайки: "Искам планина. Истинска планина в Холандия!"