„Ден без Бойко Борисов” е ясен сигнал
„Ден без Бойко Борисов” е ясен сигнал / netinfo

Интересното в случая е, че хората са станали много чувствителни към това, което говори Бойко Борисов, а това не беше така само до преди година-две. Мисля, че това, което се случва в момента, както и този „ден без Бойко Борисов”, всъщност показва, че времето, в което всичко му беше простено, е в миналото. Това заяви в интервю за БГНЕС антропологът Харалан Александров.

„На мен честно казано няма да ми липсва, ако не го виждам един ден по медиите. Мисля, че много хора ще си отдъхнат”, изтъкна антропологът. Той подчерта, че инициативата „ден без Бойко Борисов” е много ясен сигнал към премиера да внимава какво говори и да хармонизира PR-а с реалността.

„Не следя изявите на премиера и те са толкова изобилни и отвсякъде връхлитат, че не успявам и да искам”, каза Александров. Той отдава изказването на Борисов, за „българите, които трябва да бъдат държани здраво като кучета” на спонтанната арогантност, която повечето българи практикуват по отношение на сънародниците си и която става скандална, когато премиерът я използва. Антропологът е на мнение, че кризисния PR с публичните изяви на кабинета засега върши работата, но това ще е до време. „Мисля, че все повече хората ще наблюдават, но все по-внимателно и все по-критично какво реално се случва и ще започне сериозен публичен дебат, т.е. влизаме в реалността, което е добра новина”, обясни той.

Харалан Александров бе лектор на конференция за етническите отношения в България. Той смята, че нямаме повод за тревога по отношение на етническите въпроси. „България е забележително спокойна в това отношение - от гледна точка на конфликтите, но продължават всички тези феномени, свързани с изключването”, каза той. Според него, хората стават все по-чувствителни към въпросите на етническото включване и изключване. „Мисля, че това е истинската гаранция, за това да продължим по пътя на цивилизоването на отношенията. Ние някак си твърде дълго време живеехме с нагласата, че сме постигнали страшно много, просто защото не сме направили етнически конфликт и война. Това е, разбира се, безспорен факт, но далеч не е достатъчно”, подчерта Александров.

Според него, тепърва в контекста на членството ни в ЕС започва разговорът за мултикултурното общество и намирането на мултикултурното съжителство в България.