Решават за паметника на хан Тервел
Решават за паметника на хан Тервел / DarikNews.bg

Паметник на хан Тервел ще бъде вдигнат на площада в Стара Загора, ако общинският съвет в града одобри предложението на двамата общински съветници от ГЕРБ Венелин Каравичев и Христо Бонев.

В четвъртък старейшините ще гласуват да се отреди място за монумент вдясно от водното огледало с лице към Общината на най-горната площадка в чест на великия държавник.

„Тервел е един от първите строители на България и е син на основателя й хан Аспарух. Владетелят е и първият и последният български държавник, влязъл с войска в Цариград и удостоен с титлата „кесар", равна по значимост в средновековната йерархия с титлата император. Хан Тервел пръв разбира стратегическото значение на Тракия за бъдещето на България. Той преориентира завоевателната политика на държавата от север и запад на юг от Стара планина.

Тервел е обявен и за спасител на Европа от средновековната историография и е канонизиран от западната църква за светец под името Свети крал Тривелий. До 17 век на него са посветени стотици книги, драми и поеми. Това признание се дължи на дейното участие на България, начело със своя хан във войната срещу арабите от 717-718 година", мотивират предложението си съветниците.

Според Каравичев и Бонев великият български държавник и първи български европеец хан Тервел днес е забравен в родината си, а продължава да е почитан в Европа. Издигането на такъв монумент ще повиши авторитета на Стара Загора и ще увеличи туристическия поток, убедени са те.

Мястото за издигане на паметник е прието на заседание на Обществения съвет, припомнят съветниците.