Шуменският университет организира наблюдение на лунното затъмнение
Шуменският университет организира наблюдение на лунното затъмнение / netinfo
Шуменският университет организира наблюдение на лунното затъмнение
42498
Шуменският университет организира наблюдение на лунното затъмнение
  • Шуменският университет организира наблюдение на лунното затъмнение

Първото лунно затъмнение за годината ще се наблюдава тази нощ. Тогава Луната ще се намира в съзвездието Змиеносец, около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна, намираща се по посока на съзвездието Стрелец. При ясно небе Астрономическия център на Шуменския университет ще осигури свободни наблюдения на рядкото явлението, съобщават от висшето училище.

Студентското астрономическо общество на университета, с председател Сунай Ибрямов е организатор на наблюдението. За всички любители на астрономията и на звездното небе Астрономическият център, намиращ се на покрива на Корпус 3 на Шуменския университет ще бъде отворен от 21:00 ч. днес до 01:00 ч. след полунощ за наблюдение на интересното астрономическо явление.

Затъмнението ще започне в 21:22 ч., като пълната фаза ще трае 100 минути и ще продължи от 22:22 ч. до 00:02 ч. Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23:12 ч., а затъмнението ще завърши в 01:02 ч. на 16 юни, когато Луната ще излезе от сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка.

Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението ще се вижда от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. А краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан.

Последното лунно затъмнение бе наблюдавано на 21 декември 2010 г., а следващото затъмнение ще бъде на 10 декември тази година.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти - като бинокъл, далекогледна тръба и телескоп без да се използват предпазни средства.