Стара Загора заделя 30 000 за двойки с репродуктивни проблеми
Стара Загора заделя 30 000 за двойки с репродуктивни проблеми / Sofia Photo Agency, архив

Светла Карастоянова е председател на комисията, която ще разглежда заявленията за финансово подпомагане за процедури и дейности по асистирана репродукция за двойки от община Стара Загора.

С гласовете на 42-ма заседатели беше приет правилник, който регламентира начините за подпомагане на нуждаещите се.

Близо 160 000 двойки в България искат да станат родители, но заради репродуктивни проблеми са принудени да се подлагат на ин витро процедури. За съжаление държавният фонд отпуска по една процедура в рамките на година, а средставата са достатъчни едва за три хиляди двойки. Данните представи координаторът на фондация „Искам бебе" Милена Колева пред местните старейшини.Те решиха още в 9-членната комисия по разглеждане на заявленията за финансово подпомагане да участват двама представители от неправителствения сектор.

Вносители на предложението са съветниците от ВМРО. Антон Андонов за пореден път настоя в условията за кандидатстване да бъде вписано, че право на подпомагане имат лица, завършили средно образование. Условието е ограничаващо и дискриминативно, коментираха заседатели.

Средствата, отпуснати на лица, семейства и двойки за финансово подпомагане, са в размер до 2000 лева на заявител.

Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:
-да са български граждани, притежаващи постоянен и/или настоящ адрес на територията на Община Стара Загора през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единия от кандидатите;
- да са семейни двойки или във фактическо съжителство;
- да нямат парични задължения към Държавата и Община Стара Загора;
- да са със непрекъснати здравно - осигурителни права;
- да не са поставени под запрещение;
- да не са криминално проявени лица;
- да е налице доказан стерилитет /независимо с женски и/или с мъжки фактор/, лечим единствено с методите на АРТ и по-конкретно IVF или ICSI.

С решение от 17 февруари 2011 година Общински съвет Стара Загора заложи в бюджета 30 000 лева за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Стара Загора.